Magyarország

2013.02.20. 20:40

Hallgatói lista - Felfüggesztette a BTK hallgatói önkormányzatának működését az ELTE rektora

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) működését az egyetem rektora.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Felfüggesztette az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatának (HÖK) működését az egyetem rektora.

Intézkedését indokolva Mezey Barna az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte. A felfüggesztés a törvénysértések kivizsgálásáig tart - tette hozzá a rektor.

Megjegyezte: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt jogkörében eljárva és kötelezettségének eleget téve függesztette fel az ELTE BTK HÖK működését.

Közölte, elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben.

A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.

Mezey Barna közleményében megállapította, hogy az intézkedések előkészítésekor és megtételekor az ELTE egyetemi hallgatói önkormányzata a mielőbbi megoldást kezdeményezve, együttműködően járt el.

Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden tudatta az MTI-vel, hogy azonnali vizsgálat indult az ELTE-n az esetleges hallgatói listák ügyében. Közlése szerint az egyetem rektora, miután kedd reggel a sajtóból értesült "bizonyos hallgatói listákról", azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre.

A rektorhelyettes kijelentette: az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet.

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: elítél minden származásra utaló, vallási, nemi, világnézeti, ideológiai vagy más identitásbeli alapon történő megkülönböztetést, illetve az erre irányuló szándékot.

Úgy fogalmazott: nemcsak a szándék tényét, hanem az emberi méltóság más aspektusait sértő stílusát is mélységesen megalázónak tartja.

Az atv.hu kedden írt arról, hogy az ELTE BTK-n a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!