Magyarország

2013.02.22. 16:08

Felsőoktatási átalakítás - Az oktatási államtitkárság a fair play szabályai szerint folytatni kívánja a tárgyalásokat

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is a fair play szabályai szerint kívánja folytatni a tárgyalásokat a felsőoktatási kerekasztal résztvevőivel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) feltételeit néhány apró kiegészítéssel elfogadhatónak tartja - közölte az oktatási államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is a fair play szabályai szerint kívánja folytatni a tárgyalásokat a felsőoktatási kerekasztal résztvevőivel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) feltételeit néhány apró kiegészítéssel elfogadhatónak tartja - közölte az oktatási államtitkárság pénteken az MTI-vel.A közlemény szerint Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a HÖOK elnökének írt válaszlevelében örömmel üdvözölte, hogy a hallgatók pozitívan nyilatkoztak az egyeztető fórum munkájáról, és kinyilvánították további tárgyalási szándékukat.

A helyettes államtitkár a levelében felidézi a HÖOK azon nyilatkozatát, hogy a megfelelő változtatások esetén nem utasítják el a hallgatói szerződést. A tárgyalás folytatására vonatkozó hallgatói feltételeket néhány apró kiegészítéssel elfogadhatónak tartja az Emmi.

A minisztérium - mint írták - kötelezettséget vállal arra, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben az egyeztetések folynak, nem kezdeményez és nem támogat jogszabály-módosítást. Az államtitkár a levelében természetesnek tartja, hogy a közös megegyezéssel hozott döntéseket a résztvevők magukra nézve kötelezőnek tartják és végre is hajtják. A minisztérium e feltételt következetesen teljesítette - rögzítette.

A minisztérium álláspontja szerint a képviselői indítványként beterjesztett alaptörvény-módosítás nem említi a hallgatói szerződés elnevezését, és annak tartalmi kérdéseiben sem foglal állást.

A közlemény szerint a tárca eddig is tanúbizonyságát adta, hogy megállapodásra törekszik, s a vitás kérdésekben nyitottan fogadja a tárgyalási partnerek megoldási javaslatait. Ugyanakkor első perctől kezdve hitet tett az ország és a társadalom érdekeit megjelenítő hallgatói szerződés létjogosultsága mellett, de egyúttal jelezte, hogy a szerződés szélesen értelmezett tartalmi kérdéseiről kész őszinte tárgyalásokat folytatni - olvasható a közleményben.

A HÖOK múlt szombaton, a szervezet soproni közgyűlésén döntött arról: akkor vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában, ha annak fennállásáig nem változik a tárgyalt kérdésekben a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a közgyűlés után az MTI-vel közölte: feltételként szabják, hogy a tárgyalások világos, mindenki által elfogadott ügyrend szerint folyjanak; a plenáris üléseket - ha a résztvevők konszenzussal máshogy nem döntenek - legalább öt munkanappal előbb hívják össze, hogy elegendő idő legyen a felkészülésre, a kormány - és ha szükséges, bármely más résztvevő - biztosítsa az érdemi munkához szükséges anyagokat, beleértve a hiteles statisztikákat és hatástanulmányokat is, ha pedig ezek nem elérhetők, gondoskodjon a beszerzésükről.

A hallgatói szervezet elvárása, hogy a közvélemény hiteles és gyors tájékoztatása érdekében a kormány a plenáris és munkacsoporti ülések tartalmilag pontos emlékeztetőit minél hamarabb, de legkésőbb öt munkanapon belül hozza nyilvánosságra.

Rögzítették, hogy a közös megegyezéssel születő döntésekre a felsőoktatási kerekasztal minden résztvevője magára nézve kötelezőként és végrehajtandóként tekint, a döntésekben meghatározott ütemezés szerint eljárva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!