Magyarország

2013.02.08. 17:04

Ellenzéki egyeztetés - Bírálták a kormánypártok alkotmánymódosító javaslatát

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - Bírálták a kormánypártok alkotmánymódosító javaslatait az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek képviselői a pénteki tanácskozás után.

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - Bírálták a kormánypártok alkotmánymódosító javaslatait az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek képviselői a pénteki tanácskozás után.Az MSZP-s Bárándy Gergely az MTI kérdésére azt mondta: a Fidesz nem az alkotmányosság iránti tiszteletből mondott le a választási regisztráció bevezetéséről, hanem mert belátta, hogy a társadalom és saját szavazóinak nagy többsége is ellenzi azt.

Szerinte a jogállam lerombolásának része, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben csak felülvizsgálat után hivatkozhat korábbi határozataira. Azt mondta: a lépéssel - amelyet az Ab jogkörének újabb csorbításaként értékelt - a Fidesz az elmúlt több mint húsz év jogfejlődését akarja semmissé tenni.

Azzal kapcsolatban, hogy a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat az MSZP utódpárti felelősségének említése nélkül lesz az alaptörvény része, a szocialista politikus közölte: nem gesztusnak, hanem természetes dolognak tartja, hogy a kormányoldal nem tekinti bűnöző szervezetnek a legnagyobb ellenzéki pártot. "Talán egy picit észhez tértek" - jegyezte meg.

Bárándy Gergely kiemelte, hogy a kormányoldal - a korábbi alkotmány több mint tucatnyi módosítása után - már negyedszer változtat a 2012 eleje óta hatályos alaptörvényen, így azt nem lehet többé gránitszilárdságúnak hívni.

Az Együtt 2014 választói mozgalom küldöttségét vezető Bárándy Péter tűrhetetlennek nevezte, hogy az alaptörvény - ahelyett, hogy az alapvető létfeltételek biztosításáról rendelkezne - a kormánypártok javaslata alapján engedélyt adhat az utcán lakás tilalmának kimondására. Az alkotmányban csak a kiemelt jelentőségű jogokat, kötelességeket és tilalmakat kell rögzíteni, az viszont, hogy valaki életvitelszerűen a közterületen tartózkodik, aligha tartozik ebbe a körbe - fűzte hozzá. A Medgyessy-kormány egykori igazságügyi minisztere megjegyezte: az elmúlt több mint húsz év alkotmánybírósági határozatai a magyar alkotmányosság gerincét képezik, szerinte a kormánypártok most ezt akarják megtörni, megtagadva a jogállamiságot.

Nagy Marianna, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt alelnöke azt a módosító javaslatot bírálta, amely megengedné, hogy a kereskedelmi médiumokban korlátozzák a politikai hirdetések közzétételét.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő péntek délelőtt jelentette be, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezések döntő többsége bekerül az alaptörvénybe, majd ismertette a kormánypártok által javasolt további változtatásokat. Az alkotmánymódosítási javaslat szövege péntek kora délutánig még nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!