Magyarország

2013.02.22. 13:51

Cozma-ügy - Mocsai: értékes játékos és nagyszerű ember volt

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Mocsai Lajos szerint a négy éve meggyilkolt Marian Cozma egy nagyon értékes játékos és jó szándékú ember volt. Erről a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya tanúként beszélt a Fővárosi Törvényszéken folyó kártérítési per pénteki tárgyalásán.

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Mocsai Lajos szerint a négy éve meggyilkolt Marian Cozma egy nagyon értékes játékos és jó szándékú ember volt. Erről a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya tanúként beszélt a Fővárosi Törvényszéken folyó kártérítési per pénteki tárgyalásán.Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A sportoló szülei és két leánytestvére ezután indította meg a százmilliós nagyságrendű kártérítési pert öt férfi ellen, akinek köze lehetett a gyilkossághoz.

Mocsai Lajos pénteken tanúként elmondta: az MKB Veszprém edzőjeként egy kiváló játékost ismert meg Marian Cozmában. Értékelése szerint nemzetközi klasszis volt, aki jó úton volt a felé, hogy a nagyon kevés világklasszis közé emelkedjen.

Cozma a legkritikusabb pillanatokban tudott gólokat lőni, képes volt nehéz meccsek eldöntésére akkor, amikor az edzőnek már semmi sem jut eszébe. A játékos értékét tovább növelte, hogy hosszú távon, magas szinten és sérülésmentesen tudott teljesíteni - mondta a szakember.

"Nem emlékszem, hogy sérülés miatt kellett volna kihagynia edzést vagy mérkőzést. Minden edzőnek egy ilyen játékos az álma" - fűzte hozzá.

Ügyvédi kérdésre a több évtizedes edzői és tízéves Bundesliga-tapasztalattal rendelkező Mocsai elmondta: egy Cozmához hasonló szintű játékos évi 300-500 ezer eurós jövedelemre számíthat a klubjától, továbbá ennek 50, vagy akár a száz százalékát elérő szponzori szerződésekre, illetve ezen felül egy-egy átigazolásnál jelentős egyszeri juttatást is kaphat az új klubjától. A szakvezető elmondta, hogy Cozma veszprémi jövedelmeiről nincs tudomása, ez minden esetben a klubvezetés és az adott játékos közti megállapodástól függ, és nem nyilvános.

Cozma emberi tulajdonságairól szólva Mocsai Lajos elmondta: jóindulatú, kiegyensúlyozott, a munkában rendkívül motivált, a közösségen belül kezdeményező volt.

A csapat gyilkosság utáni hangulatáról szólva Mocsai hozzáfűzte: "a játékosok magukba fordultak, nem gondoltam, hogy egy férfiközösség ilyen sokkos állapotba kerülhet".

A kártérítési per áprilisban várhatóan a Cozma beteg édesanyjának vallomásáról Romániában készült videofelvétel megtekintésével folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Helmeczy László ügyvéd, Cozma családjának jogi képviselője a perben korábban kiemelte, hogy felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak. Marian Cozma szülei és testvérei életük támaszát vesztették el. A sportoló kiemelt jövedelmet kapott, és pályafutása még legalább tíz évig tartott volna - közölte.

Egy korábbi tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát, aki könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is, hogy büszke rá egész Magyarország. Azt mondta, a család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg a történteket. Felidézte fia fogadalmát is, amely szerint csak a pályán és sportszerű eszközökkel szabad küzdeni.

A Kúria tavaly ősszel a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első és a másodrendű vádlottnál helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében 8 évről 13-ra súlyosbította.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!