Magyarország

2013.02.06. 14:52

BKK: az Alstom szoftverhibája nem veszélyezteti az utas- és forgalombiztonságot

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az új Alstom metrószerelvényekben a vezető és az utasok közötti kommunikációs rendszert irányító szoftver működik hibásan, ez azonban nem veszélyezteti az utas- és forgalombiztonságot - tájékoztatta szerdán a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV és az Alstom Transport közös nyilatkozatban az MTI-t.

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Az új Alstom metrószerelvényekben a vezető és az utasok közötti kommunikációs rendszert irányító szoftver működik hibásan, ez azonban nem veszélyezteti az utas- és forgalombiztonságot - tájékoztatta szerdán a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV és az Alstom Transport közös nyilatkozatban az MTI-t.A közleményben azt írták: az új budapesti metrószerelvények rendszereit működtető tizenkét számítógépes programból egy okoz hibát. A szoftverhiba miatt az utastér és a vezető közötti vészhívó rendszer néha leáll. Ez a BKV és az Alstom statisztikái szerint három-négy naponta egyszer fordul elő. Ilyenkor a metró biztonsági szabályzata szerint az adott vonatot ki kell vonni a forgalomból.

Kiemelték: az utastájékoztató rendszert vezérlő szoftver hibája nem veszélyezteti az utas- és forgalombiztonságot, és e szoftverkomponensnek semmi köze a fékrendszert vezérlő szoftverhez.

A közlés szerint az érintett szoftverkomponenst frissíteni kell. Mielőtt azonban az Alstom a frissített szoftvert feltelepítené az összes, már forgalomban lévő szerelvényre, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak is meg kell vizsgálnia. Ez a folyamat várhatóan egy-két hónapot vesz igénybe - tették hozzá.

A Blikk hétfőn honlapján azt írta: nem telik el nap, hogy ne romlana el valamelyik a darabonként egymilliárd forintért vásárolt új metrószerelvényekből, ezért a BKV új számítógépes program telepítésére kötelezte az Alstomot.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!