Magyarország

2013.02.01. 09:33

A tudomány hangja az Európai Bizottságban: Budapestre látogatott Anne Glover

Budapest, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Budapestre látogatott Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének meghívására. A főtanácsadó a csütörtök esti sajtóbeszélgetésen elmondta: a fő feladata, hogy tudomány "hangja" hallható legyen az Európai Unió legfelsőbb köreiben is.

Budapest, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Budapestre látogatott Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének meghívására. A főtanácsadó a csütörtök esti sajtóbeszélgetésen elmondta: a fő feladata, hogy tudomány "hangja" hallható legyen az Európai Unió legfelsőbb köreiben is.A skót biokémikus emlékeztetett, hogy főtanácsadóként sem hagyta abba a kutatói munkát: ez abban is segíti, hogy megértse, mi foglalkoztatja ma a kutatókat, milyen környezetben dolgoznak.

Anne Glover a magyar kutatások közül az idegtudományt, azon belül is az agykutatást tartja a legkiemelkedőbbnek, de méltatta a magyar matematikusokat is. Úgy vélte, ma nagyon jelentős kutatások zajlanak Magyarországon, ez pedig "útlevélként" szolgál a nemzetközi tudományos életbe. Arról is beszélt, hogy ma a különböző tudományágak együttműködése a legtermékenyebb területe a kutatásoknak.

A legfontosabb feladat szerinte, hogy miként lehet átültetni a gyakorlatba a tudományos világ eredményeit. "Engem az érdekel leginkább, hogy a megszerzett tudást hogyan tudjuk felhasználni például a politikai döntéshozatalban" - magyarázta, hozzátéve, hogy a kutatóknak rengeteg ismerete van, ezeket a tényeket kell az emberek érdekében felhasználni. Rámutatott, Európának új ötleteken alapuló technológiákra van szüksége, ehhez az alapkutatásokra kell nagyobb hangsúlyt fektetni.

Anne Glover úgy vélte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia különleges helyzetben van, hiszen - mint fogalmazott - az egyik legmegbízhatóbb intézménynek tartja a magyar társadalom. "Nem tudom, van-e az uniónak még egy olyan tagállama, amelyben egy tudós szervezet lenne a legmegbízhatóbb" - tette hozzá, kiemelve, hogy ezek szerint a magyarok megbíznak a tudomány eredményeiben, ami nagyon inspiráló lehet a kutatóknak. Utazásának célja részben ez: szeretné megismerni, miért alakult ez így.

Budapesten találkozik az Európai Unió budapesti székhelyű Európa Innovációs és Technológiai Intézet munkatársaival, valamint Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárral is. Programja során a felfedező és alkalmazott kutatásoknak a vállalati innovációs teljesítmény növelésében játszott szerepéről rendezett tanácskozáson is részt vesz. Kiemelte, ellátogat az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetébe is.

Újságírói kérdésre Anne Glover arról is beszélt, hogy Európának szembe kell néznie azzal, hogy a fiatalok nem tartják vonzó pályának a tudományt. "A legtöbben talán azért mennek más pályára, mert nem tudják, mivel is foglalkozik egy tudós, milyen az élete" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kutatókról élő "fehérköpenyes, vastag szemüveges" sztereotípia sem segít a pálya megkedveltetésében. Ezen a képen változtatni kell, hiszen aki a kutatói pályát választja, a "jövőbe fektet be" - emelte ki. Hozzátette, a kutatói pályával világútlevél jár, hiszen a világ minden táján lesznek kollégák. "A tudomány legkreatívabb dolog, amit az életeddel kezdhetsz" - mondta.

A Magyarország versenyképességét firtató kérdésre Anne Glover kiemelte, a tudományt támogatni az egyik legbiztosabb befektetés, szerinte az állam a jövőbe fektet be, amikor kutatásfejlesztésre ad pénzt. Magyarország - méreteihez képest - kiemelkedően teljesít például az Európai Tudományos Tanács (ERC) pályázatain, egyes tudományos területeken az ország igenis versenyképes - mutatott rá a főtanácsadó.

Méltatta a magyar Lendület-programot is, amely egyszerre szolgálja a legtehetségesebb hazai kutatók itthon tartását és hazahívását. Mint fogalmazott: ez az egyik kezdeményezés, amelyről beszámol majd Brüsszelben.

Anne Glover szerint az európai tudományos élet erőssége lehet, ha sikerül növelni a nők szerepét a tudományban. Úgy vélte, hogy a kutatói csoportokban a "nemek kiegyenlítettsége" gyorsan megtérül, hiszen más-más megközelítéssel dolgoznak a női és a férfi tudósok. Szerinte a női tudósokat a pályán kell tartani, ehhez azonban szükség van arra, hogy változzon a társadalom hozzáállása.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!