Magyarország

2013.01.31. 16:15

Visszavonatnák a nógrádi szocialisták Bayer Zsolt Madách-díját

Salgótarján, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Az MSZP Nógrád megyei önkormányzati frakciója visszavonatná a közgyűlés által 2011-ben Bayer Zsoltnak odaítélt Madách-díjat, mert szerintük az író, publicista gyűlöletkeltő magatartása méltatlan Madách Imre szellemiségéhez, és "van egy szint, ami alá Madách-díjasnak nem szabad menni" - jelentette be Borenszki Ervin képviselő csütörtökön Salgótarjánban.

Salgótarján, 2013. január 31., csütörtök (MTI) - Az MSZP Nógrád megyei önkormányzati frakciója visszavonatná a közgyűlés által 2011-ben Bayer Zsoltnak odaítélt Madách-díjat, mert szerintük az író, publicista gyűlöletkeltő magatartása méltatlan Madách Imre szellemiségéhez, és "van egy szint, ami alá Madách-díjasnak nem szabad menni" - jelentette be Borenszki Ervin képviselő csütörtökön Salgótarjánban.Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatóján közölte: a megyei önkormányzat csütörtöki ülésén tárgysorozatba sem vette a frakció javaslatát, annak megtárgyalását 5 igennel szemben 7 nem szavazattal utasították el.

Leszögezte: az MSZP Nógrád megyei önkormányzati frakciója továbbra is fenntartja, hogy Bayer Zsolt nem méltó a díjra, és várhatóan újra beadják majd javaslatukat, hogy "visszaállítsák a díj erkölcsiségét", illetve, hogy "sok-sok tisztességes, a díj szellemiségének élő Madách-díjast ne hozzanak abba a helyzetbe, hogy el kelljen gondolkozniuk azon, jó társaságban vannak-e".

"Bayer Zsolt, Orbán Viktor barátja, a vezető kormánypárt ötös számú tagkönyvének birtokosa kérlelhetetlen, megosztó publicisztikai tevékenységében egyre mélyebbre süllyed" - fogalmazott Borenszki Ervin, hozzátéve: "útszéli módon zsidózik egy olyan országban, amelynek polgárai közül több mint 600 ezret gyilkoltak meg pusztán származása miatt, és elpusztítandó állatnak nevezi cigányok jelentős csoportját nem sokkal azután, hogy ártatlan embereket amiatt vadásztak le előre megfontolt szándékkal, mert romák voltak".

A képviselő "a gyűlöletbeszéd nagymesterének" nevezte Bayer Zsoltot, és sajnálja, hogy mindezt nem tudták kibeszélni a díjazó megyei testületben. Mint mondta, ez nem többségi kérdés, értékekről van szó, meg kellene tudni egyezni, hogy ez helyes magatartás-e vagy nem, jó-e vagy rossz.

Bayer Zsolt díjazását 2011 januárjában nagy vita előzte meg Nógrád megyében, végül a hagyományos balassagyarmati Madách-ünnepséget úgy tartották meg, hogy tiltakozásul azon, sem az MSZP, sem a Jobbik képviselői nem vettek részt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!