Magyarország

2013.01.31. 08:10

Továbbra sincs új áramszolgáltatói szerződése a Malnak

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Továbbra sincsen új áramkereskedelmi szerződése a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a tavaly decemberben lejárt megállapodása helyett, a szolgáltatás felfüggesztése ezért fennáll - mondta Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére szerda este.

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - Továbbra sincsen új áramkereskedelmi szerződése a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a tavaly decemberben lejárt megállapodása helyett, a szolgáltatás felfüggesztése ezért fennáll - mondta Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére szerda este.Emlékeztetett: a 2012. december 31-én lejárt áramszállítási szerződést nem hosszabbította meg a Mallal az E.ON áramszolgáltató vállalata, mert a Mal több mint 3 milliárd forint tartozást halmozott fel. A szerződés lejárta után a villamosenergia-törvény (VET) alapján az áramszolgáltató cég maximum 30 napig láthat el árambeszerzési szerződéssel nem rendelkező felhasználót, ez a határidő járt le szerdán. A Mal belső hálózatáról 11 cég - köztük egy bánya és egy vízmű - vételez áramot, ezeknek az úgynevezett alfogyasztóknak az ellátásáról gondoskodnak - mondta.

A szóvivő az áramszolgáltató további lépéseiről csütörtökre ígért tájékoztatást.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója szerda este az MTI-nek azt mondta, hogy folyamatosak a tárgyalások az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel.

A Mal tartozásának ügyét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is figyelemmel kíséri, a tárca az MTI megkeresésére szerdán nem adott tájékoztatást.

Az MTI információi szerint a cégnek csütörtök délig kell megegyeznie a további villamosenergia-szolgáltatás áráról és mennyiségéről. A termelés esetleges leállása esetén a hálózat üzemeltetője a timföldgyártás biztonságos leállításáig ellátja a gyárat árammal. Ez optimális körülmények között akár másfél hónapot is igénybe vehet.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!