Magyarország

2013.01.10. 09:37

PDSZ: a politika végre vegye figyelembe a szakma álláspontját!

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elvárja az oktatáspolitika irányításáért felelősöktől, hogy fejezzék be az erőpolitizálást, emeljék ki fejüket a homokból, s vegyék végre figyelembe a diákok, szülők, a pedagógusok, a szakma nyilvánosan vállalt álláspontját az oktatás valódi értékek melletti átalakítása érdekében.

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elvárja az oktatáspolitika irányításáért felelősöktől, hogy fejezzék be az erőpolitizálást, emeljék ki fejüket a homokból, s vegyék végre figyelembe a diákok, szülők, a pedagógusok, a szakma nyilvánosan vállalt álláspontját az oktatás valódi értékek melletti átalakítása érdekében.Mendrey László PDSZ-elnök az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a kormány "legújabb sikertörténete", az "iskolák államosítása" kapcsán az oktatási államtitkár immár sokadszor zárja ki "aurájából" azokat az információkat, melyek nem az elképzelései, elvárásai szerinti eredményekről szólnak.

"Meg sem hallotta, s a jelek szerint meg sem hallja azokat a hangokat, melyeket az oktatás jövőjéért érzett aggódás szólaltat meg. Sikertörténetnek nevez egy olyan súlyosan előkészítetlen radikális változást - hatalmi szóval - áterőltető folyamatot, mely komoly működési zavarokat okoz hazánk oktatási rendszerében" - fogalmaz.

Mint írja, ennek rövidtávon a szülők és a diákok, középtávon az oktatás, és annak intézményei, hosszútávon az egész ország látja kárát. Mindezt egy olyan oktatáspolitika jegyében, mely régóta nem tudja maga mögött az abban érintettek javarészének támogatását.

Az oktatási államtitkár kedden sikertörténetnek nevezte a közoktatási intézmények állami átvételét. Hoffmann Rózsa az iskolák állami fenntartásba kerüléséről szóló budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az átvétel - minden negatív előrejelzés ellenére - menetrendszerűen, pontosan, zökkenőmentesen zajlott. Közlése szerint január 1-jén formailag és jogilag a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint az állam erre kijelölt szervezete, átvette az iskolák többségének fenntartását, ez gond nélkül megtörtént. Az átállásból a pedagógusok és a diákok úgyszólván semmit nem érzékeltek, és minden pedagógus megkapta a fizetését - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az átalakítás célja, hogy az állam garantálja, a gyerekek "az ország minden településén (...) ugyanazokban a műveltségi javakban részesedjenek", s ezt ellenőrzik is a jövőben kialakítandó tanfelügyeleti rendszerrel. Reményét fejezte ki, hogy intézkedéseikkel a közoktatás széttagoltsága jelentős mértékben és rövid idő alatt csökken.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!