Magyarország

2013.01.22. 16:42

LMP: a kormányzat csak a diákok felháborodását akarja csillapítani

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Az LMP szerint az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között létrejött hétfői részmegállapodás mutatja, hogy a kabinet az oszd meg és uralkodj politikáját követi. Osztolykán Ágnes országgyűlési képviselő, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnökének szavai szerint a kormány a kiváltságos szereplőkkel ül tárgyalóasztalhoz, és a lassan adagolt engedményekkel csak a diákok felháborodását akarják csillapítani.

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Az LMP szerint az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között létrejött hétfői részmegállapodás mutatja, hogy a kabinet az oszd meg és uralkodj politikáját követi. Osztolykán Ágnes országgyűlési képviselő, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnökének szavai szerint a kormány a kiváltságos szereplőkkel ül tárgyalóasztalhoz, és a lassan adagolt engedményekkel csak a diákok felháborodását akarják csillapítani.Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a HÖOK képviselő egy nyolc pontból álló egyezséget fogadott el, amely rögzíti, hogy azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A dokumentum mellékletében meghatározott, bejutáshoz szükséges ponthatárok az érintett szakokra 425 és 470 pont között mozognak. A megállapodás szerint a felek tudomásul veszik, hogy az Országgyűlés eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, így a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ. Az aláírók kinyilvánították azt is, hogy az idén folytatódjék a felsőoktatás átfogó átalakítása, és ennek eredményeképpen bővüljenek a felsőoktatásra fordított források.

Osztolykán Ágnes erre reagálva azt írta, hogy az egyezség "homályosan megfogalmazott" pontjaiból továbbra sem látszik, hogy a kabinet hogyan teljesíti azt az ígéretét, amelyik szerint több mint 50 ezer hallgató tanulhat ingyen.

A képviselő kijelentette: a kormány az intézményekre akarja hárítani a felelősséget azzal, hogy a megállapodás szerint a hallgatók egyetemre kerülése az intézményi kapacitásoktól függ majd. A keretszámok helyett megállapított indokolatlanul magas ponthatárokkal a kormány továbbra is az ellen dolgozik, hogy a középiskolás diákok a felsőoktatásba kerüljenek - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy az egyezmény rögzíti az ideiglenes mandátumú Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását is. A politikus érthetetlennek nevezi, hogy a kabinet miért nem olyan kerekasztalt kezdeményez, ahová minden szereplő egyszerre ülhet le tárgyalni.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!