Magyarország

2013.01.17. 17:09

LMP: a hulladékgazdálkodási ügynökség képtelen volt ellátni feladatát

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Elégedetlen a hulladékgazdálkodási ügynökség tevékenységével az LMP.

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Elégedetlen a hulladékgazdálkodási ügynökség tevékenységével az LMP.Az ellenzéki párt politikusa, Szilágyi László az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a kormányoldal felszámolta a gyártói felelősségen alapuló hulladékkezelési rendszert, a helyette létrehozott "újabb sóhivatal", az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) viszont 2012-ben képtelen volt ellátni a feladatát: a kibocsátott csomagolások 60 százaléka helyett alig 45 százalék visszagyűjtését és kezelését tudta megszervezni. Emellett az LMP szerint a megemelt termékdíjakból befolyt összeg nem a környezet védelmét szolgálja, hanem nagyrészt a költségvetésben tűnik el.

Az OHÜ adatai szerint a csomagolóanyag-kibocsátás egymillió tonna fölött volt 2012-ben, de csak 357 ezer tonna ipari-kereskedelmi hulladék begyűjtése és hasznosítása várható. Ehhez jön még körülbelül 60 ezer tonna lakossági gyűjtés - közölte a képviselő.

Rámutatott: az OHÜ szerződéses rendszerén belül így mindössze 36 százalékos a hasznosítási arány. Ehhez hozzá lehet még adni körülbelül 50 ezer tonna fémhulladék hasznosítást, valamint 58 ezer tonna termikus hasznosítást - folytatta, jelezve: az összesített hasznosítási arány ezáltal 45 százalék, ami az elvárt 60 százaléktól igen távol van, amiért az Európai Unió "büntetni fog". A politikus ennél is nagyobb bajnak nevezi, hogy a nem szelektált hulladék a szeméttelepekre került, ami elvesztegetett nyersanyagot és energiát jelent.

A képviselő arra is kitért, hogy az állam 60 milliárd forint termékdíjat hajtott be, de ebből csak 15 milliárdot adott az OHÜ-nek hasznosítási célokra.

Mivel az OHÜ által bemutatott adatokból nem derül ki, hogy valójában mennyi hasznosítás történt, és nem lehet tudni, hogy pontosan milyen teljesítés áll a kifizetések mögött, az LMP közérdekű adatkéréssel fordul az állami koordináló szervhez - közölte Szilágyi László.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!