Magyarország

2013.01.10. 22:25

Közzétették a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.

Budapest, 2013. január 10., csütörtök (MTI) - A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kormányzati honlapon csütörtökön megjelent videointerjúban emlékeztetett: a kabinet döntése értelmében ha a közszférában dolgozók elérték a nyugdíjkorhatárukat, és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, akkor a munkaviszonyukat meg kell szüntetni. Ez alól azonban egyedi mentességet lehet kapni, amelyről a kormány dönt. Hozzátette továbbá, hogy a felsőoktatásban tudományos kutatóként vagy oktatóként dolgozók kivételt jelentenek, ők 70 éves korukig automatikusan folytathatják munkájukat.

Azoknak, akik nyugdíj mellett dolgoztak a közszférában, április 30-ig kell jelezniük, hogy a továbbiakban az ellátásukat vagy a munkabérüket szeretnék-e, mert a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma mindenkire - így a továbbfoglalkoztatottakra is - érvényes lesz. Akik a bért választják, azoknak július 1-jével függesztik fel nyugellátásuk folyósítását - részletezte a helyettes államtitkár.

Akik korhatár előtti ellátást kapnak, azoknak be kell jelenteniük, hogy az ellátást nem kívánják igénybe venni, viszont nem kell egyedi mentességet kérniük a továbbfoglalkoztatásra, tekintettel arra, hogy még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt - magyarázta Asztalosné Zupcsán Erika.

Az MTI megkereste a Kormányszóvivői Irodát, hogy megtudja, a nyugdíjkorhatár elérése vagy már korábbi betöltése után kötelező nyugdíjazás érint-e valakit a helyettes államtitkári, államtitkári vagy miniszteri szinten, és ha igen, kiket.

a szóvivői iroda neveket nem közölt, azt azonban tudatta, hogy a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterelnökre, a miniszterekre és - a közigazgatási államtitkárok kivételével - az államtitkárokra a kötelező nyugdíjazás nem vonatkozik, a kettős finanszírozás tilalma viszont igen, vagyis hogy csak a munkabérüket kapják meg, nyugdíjukat nem.

A kormányzati honlapon elérhető életrajzok adatai szerint a tárcavezetők között két érintett lehet, az 1944-es születésű Martonyi János külügyminiszter és az 1948-as Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője. Az államtitkárok közül pedig mások mellett Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár lehet érintett.

Más a jogi helyzetük a közigazgatási és a helyettes államtitkároknak, akik szakmai vezetőként kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, vagyis rájuk vonatkozik a kötelező nyugdíjazás szabálya, amely alól természetesen ők is kaphatnak felmentést egyedi kormányengedéllyel - ismertette a Kormányszóvivői Iroda.

Szintén a kormányzati honlapon elérhető adatok szerint a közigazgatási államtitkárok közül Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára tavaly töltötte be 62. életévét, ezt az idén eléri Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára is. Fodor Lajosról, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkáráról a nol.hu csütörtökön azt írta, az államtitkár február elsejével távozik a minisztériumtól az új nyugdíjszabályozás előírásai miatt.

Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője, Kaleta Gábor azt közölte, hogy Bába Iván közigazgatási államtitkár január végéig hozza meg döntését.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!