Magyarország

2013.01.22. 14:30

Kevesebb sót szóratna az utakra a VM

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - A konyhasó csúszásmentesítő anyagként történő felhasználásának további mérséklését szeretné elérni a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - A konyhasó csúszásmentesítő anyagként történő felhasználásának további mérséklését szeretné elérni a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tárcát vezető Fazekas Sándor ezt a független Oláh Lajos hozzá intézett írásbeli kérdésére válaszolva közölte.

A miniszter hangsúlyozta: a síkos téli utak kezelése során a biztonságos közlekedési viszonyok megteremtéséé az elsőbbség, ugyanakkor egyre erőteljesebb társadalmi igény, hogy a hatalmas mennyiségben felhasznált konyhasó helyett a környezetre kevésbé ártalmas jégolvasztó vegyi anyag kerüljön az utakra, és csak annyi, amennyi feltétlenül szükséges.

Jelezte, hogy a szabályozás és közvélemény-formálás hatására a járdák és közterületek, közutak csúszásmentesítésére az elmúlt években egyre több helyen a zeolit és a kalcium-klorid került előtérbe a konyhasó helyett.

"Tekintettel arra, hogy a kormányzati munkamegosztás szerint első helyen az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint a közlekedés ügyéért felelős tárca feladata a síkos utak kezelésével kapcsolatos szabályozás, a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte, hogy a közutak téli síkosság elleni védekezésének előírásait tartalmazó szabályozás felülvizsgálata mellett történjen meg annak olyan irányú módosítása, amellyel lehetővé válik a konyhasó csúszásmentesítő anyagként történő felhasználásának a jelenlegi alkalmazáshoz viszonyított 30 százalékos további csökkentése" - írta Fazekas Sándor.

A miniszter - a parlamenti honlapon elérhető - írásbeli válaszában meggyőződését fejezte ki, hogy ha a lakosság környezettudatos magatartása tovább erősödik, akkor a kereskedelem is elmozdul a legjobb elérhető technológiák alkalmazása és a környezetre kisebb veszélyt jelentő anyagok felhasználása felé.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!