Magyarország

2013.01.27. 13:45

Holokauszt emléknap - Megemlékezés az oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban

Moszkva, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól vasárnap a Moszkvában lévő oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban.

Moszkva, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól vasárnap a Moszkvában lévő oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban.A világ egyik legnagyobb ilyen intézményét tavaly novemberben avatták fel Simon Peresz izraeli államfő jelenlétében.

Berl Lazar oroszországi főrabbi a központban tartott nemzetközi megemlékezésen arra szólította fel a részvevőket, hogy bármilyen fájdalmas is, soha ne feledkezzenek meg a holokauszt szörnyűségeiről. Hangsúlyozta, hogy "a zsidóság örökké adósa marad a szovjet Vörös Hadsereg és a szövetségesek (a hitleri Németország ellen szövetségbe tömörült államok) katonáinak, akik vérüket áldozták Európa békéjéért, milliókat mentettek meg a rabságból és a fájdalmas haláltól".

Az orosz főrabbi arról is szólt, hogy a zsidóknak maguknak is példát kell mutatniuk a más népek és kultúrák iránti tiszteletből, gyermekeiket pedig már egészen kiskorukban erre kell tanítani.

A győzelemnek sós íze van címmel kiállítás nyílt a moszkvai központban a nemzetközi holokauszt emléknapon. A kiállítás bemutatja a nácizmus ideológiáját, a zsidóság elpusztításának a tervét és egy szovjet zsidó katona történetét, aki le akarta győzni a nácizmust.

- Kegyes Csilla, MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!