Magyarország

2013.01.14. 22:28

Emmi: a miniszter péntek délutánra hívta tárgyalni a pedagógusokat

Budapest, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Péntek délutánra hívta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megkezdett tárgyalások folytatására a pedagógus-szakszervezetek képviselőit.

Budapest, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Péntek délutánra hívta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megkezdett tárgyalások folytatására a pedagógus-szakszervezetek képviselőit.

Ezt hétfőn közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

A nap folyamán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta MTI-nek a tárgyalásokról és azok időpontjáról, hogy keddig várnak, aztán "lépni kell".

Mendrey László hozzátette azt is: a PDSZ várhatóan nem írja alá a kormány által a pedagógusok sztrájkbizottságának javasolt megállapodástervezetet. A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a PDSZ országos választmánya előző hét végén foglalkozott a dokumentummal, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy ne írják alá, mert mint mondta, köszönő viszonyban sincs az eredeti követelésekkel.

A PDSZ honlapján hétfőn nyilvánosságra is hozta az ötoldalas tervezetet. Eszerint a kisiskolák esetében az átlaglétszámtól való eltérést a fenntartó engedélyezi, a kormány átképzési programokat dolgoz ki azoknak a pedagógusoknak, akiknek a további foglalkoztatására az átvétel következtében nem nyílik lehetőség. A kormány javaslatait 2013. augusztus 31-ig a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetek elé terjesztik.

A javaslat kitér arra is, hogy a finanszírozott pedagógus-álláshelyek számítása az engedélyezett időkeretek, az átlag csoport- és osztálylétszám, valamint a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határával történik.

Rögzítenék: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az új foglalkoztatási rendet és az új juttatási rendet egyszerre vezessék be. Ha az új foglalkoztatási rendet 2013. szeptember 1-jével bevezetik, és a díjazás új rendje későbbi időpontban lépne be, átmeneti díjazási szabályokkal biztosítani kell, hogy a pedagógusok illetménye a jogszabályokban számított mértéket elérje. Ebbe bele kell érteni a pótlékokat és azt is, hogy a tanítással lekötött idő alsó határának túllépése esetén a pedagógus többletfeladatot végez, amelynek minden órája után külön díjazás jár.

A pedagógus-életpálya hatálya alá be kell vonni valamennyi pedagógus-munkakörben foglalkoztatottat, függetlenül attól, hogy a köznevelés melyik intézményében végez munkát, illetőleg a feladatát a gyermek- és ifjúságvédelemben látja el. Ki kell terjeszteni a rendelkezéseket a pedagógiai szakmai szolgáltatás körében foglalkoztatott szakértői körre is.

A kötött munkaidő, azaz a teljes munkaidő nyolcvan százalékáig elrendelhető munkavégzés feladathoz kötött, nem munkahelyhez. A törvény rendelkezéseiből nem következik, hogy a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottaknak harminckét órát feltétlenül az intézményen belül kell eltölteniük.

A tervezet szerint jogszabályban kell meghatározni azokat a körülményeket, amikor huszonhat óránál magasabb óraszámot rendelhet el az intézményvezető mint a munkáltatói jogok gyakorlója, például ha arra valamely rendkívüli ok miatt szükség van. Ilyen lehet például betegség, baleset, halál, illetve az is, ha valamely pedagógus-munkakör betöltetlen maradt, és a pályázat nem vezetett eredményre, feltéve, hogy az állami helyettesítési rendszer nem tud megfelelő szakembert biztosítani.

A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő keretében elrendelt tanórai és egyéb foglalkozások a teljes munkaidő ötvenöt százalékát akkor haladhatják meg, ha a tantárgyfelosztásban szereplő tanulócsoportok óraszáma ezt indokolttá teszi.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI kérdésére hétfőn azt mondta: nem a sajtón keresztül kell megüzenni, hogy aláírják-e a megállapodást. Az utolsó tárgyalási forduló után van helye a tájékoztatásnak, és erre még nem került sor - jelezte.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!