Magyarország

2013.01.28. 08:57

Direkt a bántás kedvéért

Debrecen - A gyerekek által elkövetett erőszakos bűncselekmények egy része nem derül ki.

Debrecen - A gyerekek által elkövetett erőszakos bűncselekmények egy része nem derül ki.Alig telik el nap, hogy ne születnének rendőrségi híradások fiatalkorúak által elkövetett erőszakos bűncselekményekről. A közelmúlt megdöbbentő példái között ott találjuk azt a két diáklányt, akik boxerrel verekedtek össze egy debreceni középiskolában, míg nemrég hat tizenéves sérült meg, amikor összeugrott két társaság Hajdúböszörményben. A napokban kezdődött a Debreceni Törvényszéken annak a három fiúnak a tárgyalása, akik mp3-lejátszót raboltak egy iskolatársuktól; a vádlottak 14-15 évesek voltak a súlyos büntetéssel járó bűncselekmény elkövetésének idején.

Csoportos kiszemelés

A gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett esetek hetven-nyolcvan százaléka vagyon elleni bűncselekmény, és akad közöttük kifejezetten agresszív is, például az elkövető úgy vágja pofon a társát, hogy annak beszakad a dobhártyája, vagy ellöki a másikat, ami miatt a sértett kéztörést szenved – mondta Vezendi Jánosné, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Sajnos a korosztályra egyre jellemzőbb – folytatta az alezredes –, hogy durván meghaladják a bűncselekményhez amúgy „szükséges” erőszakot. Azaz a nagyobbak nem csupán elveszik áldozatuk értékeit, hanem – kifejezetten a bántalmazás kedvéért – hátracsavarják a kezét, megütik, megrugdossák. Jellemző továbbá a fiatal bűnelkövetőkre, hogy csoportosan szemelik ki áldozatukat, s a kiválasztásánál önmaguknál direkt gyengébb fizikumút keresnek.

Inkább hallgatnak

Tapasztalataink szerint, amit kutatások igazolnak, a fiatalok nem minden esetben vannak tisztában azzal, hogy milyen súlyú bűncselekményt követnek el, s azért milyen büntetés jár – hangsúlyozta Vezendi Jánosné, hozzátéve: az elkövetők olykor még a komolyabb bűntetteket is egyszerű diákcsínynek vélik. Számolni kell a látenciával is, sok eset rejtve marad, mert a sértettek nem merik elmondani a velük történteket. Olykor az iskola eldugott részében, a hátsó udvaron, a vécében zajlik, s amíg nincs súlyos sérülés, amit orvosnak kell ellátni, nem is feltétlenül derül ki.

HBN


Debrecen - Csütörtökön bíróság elé állnak azok a tizenéves fiúk, akik a vád szerint megrabolták egy osztálytársukat még hatodikos korukban. Az ügyben első fokon eljáró Debreceni Törvényszék sajtószivője, Tatár Tímea elmondta: 2011 novemberében a kiskorú sértett kölcsön adta mp3-as lejátszóját az egyik vádlottnak debreceni iskolájukban (utóbbi bátya is jelen volt).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!