Magyarország

2013.01.29. 13:35

Az MSZP ellenőrzi, a földbérletnyertesek betartják-e vállalásaikat

Budapest, 2013. január 29., kedd (MTI) - Az MSZP politikusai országszerte ellenőrzik, hogy az állami földbérletpályázatok nyertesei betartják-e egy évvel ezelőtti vállalásaikat.

Budapest, 2013. január 29., kedd (MTI) - Az MSZP politikusai országszerte ellenőrzik, hogy az állami földbérletpályázatok nyertesei betartják-e egy évvel ezelőtti vállalásaikat.Harangozó Gábor országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány a földbérlet-pályázati rendszerrel intézményesítette a korrupciót, sokfelé helyben élő állattartók helyett "fideszes barátok, rokonok" jutottak termőföldhöz.

Hozzátette: az ellenőrzések során azokat a területeket keresik fel, ahol feltételezésük szerint a nyertesek "kamupályázatokkal" szereztek földet, és előre látható volt, hogy nem fogják teljesíteni vállalásaikat, például nem rendelkeznek egy év elteltével a szükséges állatállománnyal. Emellett arra kérik a gazdákat, tájékoztassák őket, ha ilyen esetről tudnak.

Az MSZP-s politikus az MTI kérdésére elmondta, azért szakpolitikusaik folytatják az ellenőrzéseket, mert a pályázati anyagokat titkosították, így a helyben lakó gazdák nem ismerhetik meg azokat, az országgyűlési képviselők viszont betekinthetnek a dokumentumokba.

Közölte azt is, az ellenőrzéseket követően összehívja a parlament mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságát, hogy számot adjanak tapasztalataikról, és felhívják azokra a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) figyelmét. Egyúttal kezdeményezik a szerződésbontást a vállalásaikat nem teljesítő földbérletnyertesekkel.

Gőgös Zoltán ezt azzal egészítette ki: nem bíznak az NFA szúrópróbaszerű ellenőrzéseiben, mert olyan hírek terjedtek el, hogy a földalap az ezer nyertes közül nem azokat vizsgálja majd, akik semmibe vették a pályázatban vállaltakat. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem vegzálnak tisztességes embereket.

Elmondta azt is, hogy hétfőn Veszprém megyében, Zirc környékén megkezdte az ellenőrzéseket, és arra jutott, hogy az egyik nyertes területén - bár 164 hízómarha tartását vállalta - semmi nyoma állattartásnak, egy másik pályázó pedig a 250 birkára vonatkozó vállalását nem teljesítette.

Veszprém megyében február 14-én jár le a földbérletpályázatokban vállaltak teljesítésére szabott egyéves határidő, majd márciusban Baranyában, Borsodban és Fejér megyében is letelik, így az MSZP rövidesen ezekben a megyékben is megkezdi az ellenőrzést.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!