Magyarország

2013.01.22. 15:07

Átadták a rektori és egyetemi tanári kinevezési okiratokat

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Rektori megbízásokról és egyetemi tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át kedden Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A rektorok kinevezését a miniszterelnök, az egyetemi tanárokét a köztársasági elnök írta alá.

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Rektori megbízásokról és egyetemi tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át kedden Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A rektorok kinevezését a miniszterelnök, az egyetemi tanárokét a köztársasági elnök írta alá.Balog Zoltán az ünnepségen úgy fogalmazott: "van annak valamiféle szimbolikus jelentősége, hogy éppen a magyar kultúra napján adjuk át ezeket a kinevezéseket, hiszen a tudomány és a kultúra egymástól elválaszthatatlanok, ha a tudományban nincs kultúra, akkor az szakbarbárság, ha pedig a kultúrában nincs tudomány, akkor az dilettantizmus".

A miniszter felsorolt néhányat a kinevezettek foglalkozásai közül, így megemlítette, hogy van közöttük határon túli magyar egyetemet alapító mérnök-pedagógus, valamint operációkutató matematikus, filozófus-pedagógus, Artisjus-díjas orgonaművész, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológus tárigazgatója, továbbá fejlesztő szakmérnök, első doktori fokozattal rendelkező magyarországi hárfatanár, valamint közigazgatás-szervező urbanista, mezőgazdasági ökonómiával foglalkozó egyetemi tankönyveket író tanár és kastélykultúra terén járatos művészettörténész. Ha ilyen emberek tanítanak a felsőoktatásban, akkor nem csak tudást, hanem kultúrát is kapnak az ott tanulók - jegyezte meg.

Balog Zoltán beszédében szövetséget ajánlott a rektoroknak és az egyetemi tanároknak a felsőoktatás átalakítása terén, amely "még inkább konszenzust teremt a hallgatói érdekek, az egyetemnek a saját színvonalemelése" és Magyarország szükségletei között. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy közös szövetséget kössenek a hallgatók, az oktatók és a kormányzati oktatáspolitika.

Meglátása szerint a felnőtt világ gondolkodását a hallgatóknak lefordítani sokszor "emberpróbáló feladat", amelyhez szükséges a kommunikáció és az emberi viszonyok kultúrája. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyar felsőoktatás színvonala emelkedjen, hogy versenyképesebb legyen mint amennyire most az, noha a magyar felsőoktatás ma is világszínvonalú eredményekkel rendelkezik, amelyeket tovább is kell vinni - állapította meg.

A rendezvényen két rektori megbízási és tíz egyetemi tanári kinevezési okiratot adtak át, további nyolc egyetemi tanári kinevezést későbbi időpontokban vesznek át.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!