Magyarország

2012.12.07. 09:41

Normakontroll - Elemzők: a regisztráció részletszabályaiban kérhet változtatásokat az Ab

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Az MTI által megkérdezett elemzők szerint bár az Alkotmánybíróság (Ab) a csütörtöki államfői vétót követően az előzetes regisztráció egészét is vizsgálhatja, valószínűleg csak néhány részletszabály újradolgozásra kötelezi majd az Országgyűlést.

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Az MTI által megkérdezett elemzők szerint bár az Alkotmánybíróság (Ab) a csütörtöki államfői vétót követően az előzetes regisztráció egészét is vizsgálhatja, valószínűleg csak néhány részletszabály újradolgozásra kötelezi majd az Országgyűlést.Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Áder János egyértelműen autonóm szereplőként képes megjelenni a magyar politikában, ezt az először használt alkotmányossági vétó is alátámasztja. Szerinte a köztársasági elnök lépésével egyszerre teljesítette az ellenzék és a kormány kérését, amivel jól kifejezte pártok felett álló, a nemzet egységét megtestesítő szerepét.

A Nézőpont Intézet munkatársa hangsúlyozta, az államfő véleménye alapján az új választási eljárási törvény minden politikai erő számára garantálja a szabad és demokratikus választásokon való részvétel lehetőségét. Ez azt is jelenti, hogy az ellenzék által leginkább vitatott regisztrációt a köztársasági elnök önmagában nem találta alkotmányellenesnek, ám fontos tartalmi kérdésekben fogalmazott meg észrevételeket - tette hozzá.

Fodor Csaba emlékeztetett, az Alkotmánybíróságnak harminc napja van áttekinteni a szóban forgó törvényt, vizsgálata pedig az államfő észrevételein is túlnyúlhat, vagyis a regisztráció intézményének alkotmányosságát, illetve az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek regisztrációról szóló szabályait is elemezheti. Az elemző szerint a választási rendszer erős legitimitást szerezhet az alkotmánybírósági kontrollal, semlegesítve az ellenzéki támadásokat. "Félő ugyanis, hogy az ellenzék megkérdőjelezné a 2014-es választás eredményét, az Alkotmánybíróság megerősítő határozata azonban kiolthatja ezeket a kritikákat" - vélekedett Fodor Csaba.

Szerinte az Ab esetleges kifogásait követően az Országgyűlés 2013 első hónapjaiban módosíthatja a választási eljárási törvényt. László Róbert, a Political Capital (PC) választási szakértője meglepőnek tartja, hogy a köztársasági elnök nem vizsgálta, Magyarországnak szüksége van-e az előzetes regisztrációra, hiszen az államfő közleményében úgy fogalmazott: a választójog korlátozása a demokrácia és a népfelség elvének érvényesülését gyengíti.

A PC elemzője szerint az Ab megteheti, hogy csak a választási regisztráció néhány részletszabályait vizsgálja, mivel Áder János csak ezeket kritizálta, de az az út is nyitva áll a testület előtt, hogy áttekinti az új intézmény szükségességét, vagyis azt, hogy milyen legitim célt kíván elérni a törvényalkotó a választójog gyakorlásának korlátozásával.

ászló Róbert úgy látja, az Ab aligha találna ilyen célt, ahogy szerinte ez a kormánypártoknak sem sikerült. Ebben az esetben pedig valószínűleg alkotmányellenesnek mondanák ki a feliratkozási kötelezettséget. A választási szakértő szerint valószínűbb, hogy az Ab nem foglalkozik a szükségesség kérdésével, csak a korlátozás arányosságával. Ha ezt az utat választja, bizonyosan nem semmisíti meg teljes egészében a regisztrációt, de az elnöki indítványban is megfogalmazott aggályoknak megfelelően a regisztrációhoz való hozzáférés bővítésére kötelezheti a törvényalkotót - fejtette ki László Róbert.

Az elemző az "egymásnak is ellentmondó módosító indítványokkal, kutyafuttában törvénybe foglalt kampányszabályozás" kérdésében szinte biztosra veszi az újraszabályozásra kötelezést. A PC szakembere emellett nyilvánvalóan alkotmányellenesnek nevezte a hatnapos közvélemény-kutatási csendet, mivel azt már egyszer a köztársasági elnök által is idézett alkotmánybírósági határozat is kimondta.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön kért előzetes normakontrollt a választási eljárási törvényről. Az államfő alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban, kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatálybalépésével kapcsolatban.

Áder János ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a parlamentben múlt hétfőn elfogadott választási eljárási törvény minden párt és képviselőjelölt számára garantálja az alkotmányos megmérettetés lehetőségét a szabad és demokratikus választásokon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!