Magyarország

2012.12.10. 15:31

Felsőoktatási keretszámok - Pokorni közbenjárását kéri a DK

Budapest, 2012. december 10., hétfő (MTI) - A parlament oktatási bizottságát vezető fideszes Pokorni Zoltán közbenjárását kéri a Demokratikus Koalíció (DK) a felsőoktatási keretszámok csökkentésének megakadályozásához.

Budapest, 2012. december 10., hétfő (MTI) - A parlament oktatási bizottságát vezető fideszes Pokorni Zoltán közbenjárását kéri a Demokratikus Koalíció (DK) a felsőoktatási keretszámok csökkentésének megakadályozásához.Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: arra kérik Pokorni Zoltánt, vesse latba a befolyását a Fidesz vezetésében, és tegyen meg mindent az államilag támogatott képzési helyek számának csökkentése ellen.

A DK a kormánytól azt követeli, hogy szüntesse meg az ösztöndíjas hallgatók röghöz kötését, azaz a hallgatói szerződéseket, valamint, hogy legalább ötvenezer diák tanulhasson állami finanszírozással.

A politikus elmondta: pártja továbbra is tandíjpárti, de véleményük szerint a Gyurcsány-kormány által 2008-ban bevezetett tandíj és a jelenlegi tervek között "minőségi a különbség". Példaként hozta, hogy az állam reálértéken akkor csaknem kétszer annyit költött felsőoktatásra, mint amennyit jövőre fog, hogy a tandíj összege egységesen hatezer forint lett volna, míg most ennek többszörösébe is kerülhet egy-egy szemeszter, illetve hogy a fizetős és az ösztöndíjas képzést átjárhatóvá tették volna.

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy ha valóban 10 500-ra csökken a száz százalékban államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek száma, akkor az állam 2013-ban évtizedek óta a legkevesebb hallgató tanulását fogja támogatni.

Véleménye szerint ez sokakat elriaszt majd a továbbtanulástól, és az eddiginél is több fiatal megy majd külföldre.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!