Magyarország

2012.12.06. 17:30

Felsőoktatási keretszámok - Gyurcsány Ferenc: igazunk volt 2008-ban

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Gyurcsány Ferenc igazolva látja kormánya felsőoktatási politikájának helyességét, szerinte az Orbán-kormány most a 2008-as népszavazáson eltörölt tandíjnál minden elemében kedvezőtlenebb konstrukciót javasol.

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Gyurcsány Ferenc igazolva látja kormánya felsőoktatási politikájának helyességét, szerinte az Orbán-kormány most a 2008-as népszavazáson eltörölt tandíjnál minden elemében kedvezőtlenebb konstrukciót javasol.

A volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján "kettős gyilkossághoz" hasonlította a felsőoktatás átalakításának tervét, mondván, az a magyar felsőoktatás és a fiatalok jövőjének "erőszakos halálához" vezet.

"Amit látunk, utólag is bizonyítja, hogy 2008-ban igazunk volt" - mondta. Akkor több mint 200 milliárd forintot költött az állam a felsőoktatásra, míg jövőre ez az összeg reálértéken a felére, nagyjából 115 milliárdra csökken - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, kormánya ezt az összeget is kevésnek látta, ezért tett javaslatot egy "méltányos, havi pár ezer forintos", minden felsőoktatási hallgatóra kiterjedő tandíj bevezetésére, ami a jó teljesítményt nyújtó fiatalokat honoráló ösztöndíjrendszerrel egészült volna ki, és folyamatos átjárást biztosított volna az ingyenes és a fizetős képzés között.

"Ezt a politikát a mai kormányfő élesen, agresszíven elutasította, vele szemben hazug módon, szociálisnak nevezett népszavazást szervezett. Utólag is sajnálom, hogy a választópolgárok jelentős része elhitte a hazugságot", hogy a hallgatók szerepvállalása nélkül lehet versenyképes felsőoktatást teremteni - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Orbán Viktor ma már az önfenntartó felsőoktatást tűzi célul, amiben ők nem hisznek.

A DK elnöke a középiskolásokat és az egyetemistákat, főiskolásokat arra szólította fel, hogy minden törvényes eszközzel tiltakozzanak a kormány felsőoktatási tervei ellen, a szülőket és az egyetemeket pedig arra, hogy támogassák őket ebben.

Hangsúlyozta azonban, hogy a helyzet csak tiltakozással nem orvosolható. "A magyar felsőoktatás iszonyatos bajba fog kerülni. Egyetemek sora fog bezárni, hallgatók tízezrei nem lesznek képesek eljutni a diplomáig" - mondta, megjegyezve: ennek elkerülésére párbeszédet kell indítani az intézmények, a diákok és a kormány között.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!