Magyarország

2012.12.14. 09:30

Felsőoktatási keretszámok - A Hálózat a Tanszabadságért szolidáris a tüntető középiskolásokkal

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - A Hálózat a Tanszabadságért szolidaritást vállal a jövőjükért tüntető középiskolás diákokkal, egyben új, megfogalmazásuk szerint európai és versenyképes oktatási rendszer kialakítását sürgetik, szerdai kijelentései miatt pedig magyarázatot, de legalább bocsánatkérést várnak a kormányszóvivőtől.

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - A Hálózat a Tanszabadságért szolidaritást vállal a jövőjükért tüntető középiskolás diákokkal, egyben új, megfogalmazásuk szerint európai és versenyképes oktatási rendszer kialakítását sürgetik, szerdai kijelentései miatt pedig magyarázatot, de legalább bocsánatkérést várnak a kormányszóvivőtől.

A szervezet az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében kifejti: az, hogy a kormány közvetlenül a középiskolás diákok felvételi döntése előtt radikálisan módosította a felsőoktatási keretszámokat ellentétes a korábbi ígéretekkel, és szembemegy a felsőoktatás-, és így a magyar társadalom fejlődésének szükségleteivel is. A döntést nem alapozták meg szakmai elemzések, nem készültek hatástanulmányok, nem történt semmilyen egyeztetés, sőt, a korábbi konzultációk eredményeivel is ellentétes elhatározás született - írják.

A Hálózat a Tanszabadságért most is kiáll a tanszabadság elve és gyakorlata mellett. Hangsúlyozzák: haladéktalanul el kell kezdeni a közoktatás - benne a szakoktatás -, és a felsőoktatás átfogó, szakmailag megalapozott, a magyar társadalom modernizációját szolgáló átalakításának kidolgozását. Hozzáteszik, hogy ezt nem "pártpolitikai akarnokságra kell építeni", hanem az európai- és világtrendeket is figyelembe véve, a magyar köznevelés és felsőoktatás pozitív hagyományaira építve, az érintett tudományok legmodernebb eredményeit felhasználva, tényleges szakmai és társadalmi párbeszéd keretei között.

A HAT úgy látja, hogy az oktatásért felelős kormányzati szereplők erre nem alkalmasak. Tetteik, nyilatkozataik, és megfogalmazott szándékaik eleven kritikája a kibontakozott tiltakozó akciók sorozata - áll a közleményben.

A HAT együttműködik a hallgatókkal, az oktatókkal, a szülőkkel, és együttműködni kész a közoktatási intézményekben tanuló diákokkal is azért, hogy humánus, európai és versenyképes oktatási rendszer jöjjön létre Magyarországon. Ehhez a munkához a szervezet szerint új, alkalmas kormányzati szereplőkre van szükség.

A HAT egyben úgy véli a kormányszóvivő szerdai megnyilatkozásával "sikeresen idézte meg a Kádár-rendszer szellemét". Giró-Szász András ugyanis értetlenkedésének adott hangot, hogy miért olyan hallgatók képviselik a hallgatóságot, akik már 8, 10, 12 éve járnak egyetemre. A HAT tiltakozik a kormányszóvivő kijelentése ellen, és elvárja a kormányszóvivő magyarázatát, de legalábbis bocsánatkérését.

A HAT ugyanis úgy véli, hogy a kormányszóvivő nemtelen támadást intézett a hallgatók által demokratikusan megválasztott vezetők ellen. További anomáliának tartják, hogy Giró-Szász András olyan adatokkal rendelkezik, amely a felsőoktatás információs rendszeréből (FIR) a felsőoktatási törvény szerint "csak az érintett kérése, illetve írásbeli hozzájárulása esetén, az érintett egyidejű értesítése mellett adható ki". Ez felveti annak a gyanúját, hogy vagy a FIR-ben kutakodtak a kormány képviselői jogosulatlanul, vagy a felsőoktatási intézmény adta ki a hallgatók általa kezelt adatait olyan célra, amelyre a törvény szerint nincs joga - írják.

Megjegyzik azt is: a kormányszóvivő azt is állítja, hogy elő kell segíteni az új rendszerrel, hogy a hallgatók a képzést az előírt idő alatt végezzék el. Ezzel szemben a felsőoktatási törvény szerint "egy adott fokozat (oklevél) megszerzéséhez igénybe vehető támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje." Tehát eddig is csak akkor járhatott hosszabb ideig valaki egyetemre, ha maga fizette a költségtérítést. A szóvivő állítása tehát információtorzítás, amivel szintén a szembenállást akarja fokozni - fogalmaz a HAT.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!