Magyarország

2012.11.06. 09:13

OGY - Krónika 8. rész (NAV, pénzügyi jogok biztosa, részletes viták)

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - A határozathozatalokat követően általános és részletes vitákkal folytatták a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésnapját. Szó volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetéről, és a pénzügyi jogok biztosáról is.

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - A határozathozatalokat követően általános és részletes vitákkal folytatták a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésnapját. Szó volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetéről, és a pénzügyi jogok biztosáról is.

Folytatódik a APEH és a VPOP integrációja

Folytatódik a Adó- és Pénzügy-ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának integrációja Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnevezés alatt. Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár expozéjában elmondta, technikai jellegű módosító indítványukkal a NAV megalakulása óta történt jogszabály-módosításokhoz akarják igazítani a passzusokat, szabályozzák és pontosítják a mindennapi alaptevékenységgel összefüggő kérdéseket is.

Dancsó József (Fidesz) felszólalásában azt mondta, 2013-ban még nagyobb feladat vár a NAV-ra, mert a költségvetés bevételeit többségében ez a szervezet teremti elő, emiatt fontos egységesítése. Jelezte, hogy folyamatban van a korábbi két adószervezet "összecsiszolása", ennek során folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel, és az ő javaslataikat is figyelembe veszik. A képviselő hangsúlyozta: az elmúlt két év bizonyította a NAV létjogosultságát.

Józsa István (MSZP) szerint szükséges és elkerülhetetlen lépéseket tartalmaz a javaslat, mivel két éve a kormány úgy hozta létre a szervezetet, hogy a jogi környezetet nem alakította hozzá. Támogathatónak nevezte az állomány egységesítésére vonatkozó javaslatokat, bár szerinte ezt már az integráció előtt meg kellett volna tenni.

A jobbikos Mirkóczky Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítással a NAV lesz a legkevésbé családbarát szervezet, és ez nem illik bele a kormány családbarát politikájába, és további probléma, hogy a jövedelemcsökkenés felé mutatnak bizonyos lépések. A foglalkoztatottakkal kapcsolatban azt mondta, több helyen megmarad a megkülönböztetés a dolgozók között, és a legtöbb passzust a rosszabb törvényi szabályozáshoz igazítják.

Szilágyi Péter (LMP) szerint is szükség volt a módosító indítvány benyújtására, de ez is "számos hibában szenved", az új típusú középszint pedig gyenge lábakon áll. Pozitív változásként említette a vezénylési szabályok módosítását, amivel korábban a szakszervezetek sem értettek egyet.

A felszólalást követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az általános vitát.

Pénzügyi jogokat felügyelő ombudsmant nevezne ki a kormány

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár ismertette a kormány pénzügyi ombudsman kijelölésére vonatkozó előterjesztését az erről szóló javaslat általános vitájában. A kabinet képviselője az indítványt bemutatva közölte, az új biztoshoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak az ügyfelek, köztük magánszemélyek, egyéni vállalkozók és mikrovállalkozások. A pénzügyi ombudsmant a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős tárcavezető, azaz jelenleg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevezi ki határozatlan időre, és ő is mentheti fel.

Az ellenzéki felszólalok többsége alapvetően egyetértett a kormány fogyasztóvédelmet erősítő szándékával, a konkrét javaslatot azonban mégsem tartották támogathatónak.

Simon Gábor (MSZP) szerint az új biztosnak rendkívül hálátlan szerep jut majd, mivel leginkább a "postás szerepét" töltheti be, aki saját hatáskör hiányában csak továbbítani tudja a hozzá érkező megkereséseket. "Ezért kár ombudsmant kinevezni" - fogalmazott.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel úgy gondolja, kapkodásról árulkodik az előterjesztés, arról, hogy a kabinet "valamit ki akar rakni a kirakatba". Az ellenzéki politikus kezdeményezte, hogy a kormány lépjen fel szigorúbban a nagy pénzintézetek, a "globális hálózatok" ellen. Frakciótársa, Nyikos László felszólalásában az ombudsmani intézmény létjogosultságát is megkérdőjelezte, mondván az nem illik a magyar joggyakorlatba.

Vágó Gábor (LMP) erős pótcselekvésnek nevezte Matolcsy György indítványát, és arra kérte a kabinet, dolgozzon ki egy, a saját céljait teljesíteni képes intézményrendszert a pénzügyi kultúra fejlesztése mellett.

A kormánypárti politikusok közül kizárólag a kereszténydemokrata Spaller Endre kért szót a vitában, aki egyebek mellett arról biztosította az ellenzéki képviselőket, hogy az új biztos a pénzintézetektől és a politikai pártoktól is független személy lesz.

Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta a javaslat általános vitáját.

Érdemi vita nélkül zárták le a részletes vitákat

Érdemi diskurzus nélkül zárt le a Ház három részletes vitát. A földgázellátásról szóló törvényjavaslat vitájában csak Józsa István (MSZP) szólalt fel, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról szóló törvény módosításának részletes vitájában pedig Harangozó Tamás (MSZP) kért csak szót. Utóbbi jelezte: visszavonja módosító javaslatát, mert a bizottsági módosító javaslat jó irányba viszi a törvényt.

A költségvetési tanács elnökének vagyonnyilatkozatáról szóló törvény részletes vitájában szintén nem alakult ki érdemi vita.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!