Magyarország

2012.11.06. 08:22

OGY - Krónika 7. rész (határozathozatalok)

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - További törvényjavaslatokat is elfogadtak a képviselők hétfőn a parlamentben: szavaztak egyebek között a kormánymegbízottak hatáskörének bővítéséről és a csődbe ment MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező biztosításaival kapcsolatos kártérítési szabályokról is.

Budapest, 2012. november 5., hétfő (MTI) - További törvényjavaslatokat is elfogadtak a képviselők hétfőn a parlamentben: szavaztak egyebek között a kormánymegbízottak hatáskörének bővítéséről és a csődbe ment MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező biztosításaival kapcsolatos kártérítési szabályokról is.

Adómentesen nyújtható támogatás a rászorulóknak a digitális átálláshoz

Jövedelemadó-mentessé teszi a szociálisan rászorulóknak a digitális átálláshoz nyújtott állami támogatást a parlamentben hétfőn elfogadott törvényjavaslat.

Az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő törvények módosítását 288 igen szavazattal, 62 ellenében fogadta el az Országgyűlés. A kormánypárti és a jobbikos képviselők igennel, az MSZP és az LMP politikusai nemmel szavaztak.

Nagyobb hatáskörük lesz a kormánymegbízottaknak a kiemelt ügyekben

Soron kívüli feladatvégzésre vagy mulasztás pótlására utasíthatják a jövőben a kormánymegbízottak az eljáró hatóságok vezetőit a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások ügyében.

Az erről szóló törvénymódosítást 243 igen szavazattal, 103 nem ellenében fogadta el a parlament a fideszes Navracsics Tibor és frakciótársa, Szabó Erika javaslatára.

A kiemelt jelentőségű ügyekben koordinációs feladatokra kijelölt kormánymegbízottak a kabinet tagjai, az önálló szabályozó szervek, az autonóm államigazgatási szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a rendvédelmi szervek vezetői esetében nem lesznek jogosultak utasítást adni.

Rendezték a csődbe ment MÁV ÁBE kötelező biztosításaival kapcsolatos kártérítési szabályokat

Az Országgyűlés elfogadta a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel (ÁBE) kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseken alapuló kártérítési igények érvényesítésének szabályairól szóló törvényt.

A 326 igennel egyhangúlag megszavazott törvény szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból származó tárgyévi díjbevételük arányában a kgfb-t nyújtó biztosítóknak kell feltölteniük azt a technikai számlát, amelyről a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) bocsát forrást a MÁV ÁBE rendelkezésére, hogy kifizethesse azokat a megalapozott kárigényeket, amelyeket az ügyfelei okoztak.

Szatmáry Kristóf államtitkár azt mondta, az Alkotmánybíróság hivatalból megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követ el azzal, hogy nem szabályozta a 2010. január 1. előtt felszámolt biztosítóval kötött kártérítési igények kockázatközösségen alapuló érvényesíthetőségét.

Nem függesztették fel Balog Zoltán mentelmi jogát

A képviselők szavaztak Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mentelmi jogáról is, amelynek felfüggesztését a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy becsületsértési ügyben kérte. A képviselők azonban 39 igen és 290 nem szavazat mellett nem függesztették fel Balog Zoltán mentelmi jogát.

Nem vettek tárgysorozatba két törvényjavaslatot

A képviselők hétfőn este elutasították két javaslat tárgysorozatba vételét. A Szili Katalin által kezdeményezett törvényjavaslat a természetes személyek csődhelyzetét rendező eljárásról szól, tárgysorozatba vételéről az LMP név szerinti szavazást kért. Szili Katalin hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, javaslata a közszolgáltatásokat fizetni nem tudókon és a devizahitelek miatt nehéz helyzetbe jutottakon is segítene. A Ház 98 igen, 1 nem és 231 tartózkodás mellett utasította el a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét.

Nem vették tárgysorozatba a szocialista Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila kezdeményezését sem, amely a családon belüli erőszak megelőzését célozta volna. Ezt a javaslatot a képviselők 71 igen, 3 nem és 208 tartózkodás mellett utasították el.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!