Magyarország

2012.11.28. 08:31

OGY - Közigazgatási és igazságügyi témájú módosításokat tárgyal a Ház

Budapest, 2012. november 28., szerda (MTI) - Négy közigazgatási és igazságügyi tárgyú törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett véleményezhetik a járásbírósági elnevezés bevezetését, valamint az anyakönyvi eljárások gyorsítását is.

Budapest, 2012. november 28., szerda (MTI) - Négy közigazgatási és igazságügyi tárgyú törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés. A képviselők egyebek mellett véleményezhetik a járásbírósági elnevezés bevezetését, valamint az anyakönyvi eljárások gyorsítását is.A parlament ülése reggel 9 órakor, az új büntető törvénykönyv (Btk.) jövő júliusi hatályba lépésével összefüggő jogszabályváltozások általános vitájával kezdődik, majd újabb igazságügyi témájú jogszabály-változtatások kerülnek napirendre. Utóbbiak rendelkeznek például arról is, hogy a jövő évtől a járásbíróságok veszik át a helyi bíróságok szerepét, a munkaügyi bíróságok elnevezése pedig közigazgatási és munkaügyi bíróságokra változik.

Terítékre kerülnek a kormány újabb bürokráciacsökkentő lépései, amelyek ezúttal a külföldiek magyarországi házasságkötését segítik, továbbá nyolcról öt napra csökkentik az anyakönyvezés határidejét. A kabinet ezen indítványában szorgalmazza, hogy a jövőben 70 helyett 65 éves kortól lehessen illetékmentesen személyigazolványt kiváltani.

Az ülésnap végén a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, valamint a közigazgatási hatósági eljárásokat érintő változtatási javaslatokról mondhatják el véleményüket a képviselők. A kabinet célja egyrészt a vállalkozói adminisztratív terhek egyszerűsítése, valamint a gyermekbarát közigazgatás erősítése, emellett a kormány kimondaná azt is, hogy a járási hivatalokhoz átkerülő köztisztviselők korábbi illetményüket kapják majd.

A Ház csütörtökön tartja utolsó, e heti negyedik ülésnapját, amikor a közműszolgáltatások helyzetéről tartanak politikai vitát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!