Magyarország

2012.11.06. 15:13

OGY - Államadósság - Rogán: Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is felelős az államadósságért

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok miniszterelnökei, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint e korszak pénzügyminiszterei osztoznak az ország eladósodásáért viselt felelősségben.

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok miniszterelnökei, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint e korszak pénzügyminiszterei osztoznak az ország eladósodásáért viselt felelősségben.

Rogán Antal kedden az államadósságról szóló parlamenti vitanapon felidézte, hogy a 2002-es kormányváltáskor 8300 milliárd forint volt az adósság, majd nyolc év alatt példátlan mértékben, 20 ezer milliárdra nőtt, a GDP 52-53 százalékáról 80 százalék fölé.

Megjegyezte, hogy az államadósság nem 2002, hanem 2006 után nőtt igazán drasztikus mértékben, vagyis a hitelek döntően nem jóléti intézkedéseket szolgáltak.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a környező országok - nem egyszer baloldali - kormányai mind felelősebbek voltak az MSZP vezette kabineteknél, Szlovákiában és Csehországban az államadósság szintje 40-45 százalék, Lengyelországban 50 és 60 százalék között alakult GDP-arányosan 2002 és 2010 között, ráadásul kisebb volt a devizahitelek aránya is.

Hasonló államadóssági szintnél Magyarországon - még a gazdaság jelenlegi teljesítménye mellett is - gond nélkül lehetne emelni a pedagógusok, a közalkalmazottak bérét - jegyezte meg Rogán Antal.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az államadósság növekedésben szerepet játszott a 2008-as EU/IMF-hitel is, amelyet szerinte a szocialisták tudatosan időzítettek úgy, hogy azt a jelenlegi kormánynak kelljen visszafizetnie 2014 márciusáig.

Értékelése szerint az MSZMP után az MSZP is úgy adósította el az országot, hogy a hitelek visszafizetése ne őt, hanem az utódját terhelje, minimálisra szűkítve a jobboldali kormányok mozgásterét.

Rogán Antal szerint ebből adódóan az Orbán-kormány első két évét az adósságcsökkentés határozta meg. Amíg az államadósság mértéke még 2009-ben, a Bajnai-kormány alatt is növekedett, az elmúlt két évben 4 százalékkal csökkent - jelentette ki.

Szerinte az csak "elméletileg járható út" lett volna, hogy törlesztés helyett az adósság rendezését kérjék a hitelezőktől, de ennek súlyosabbak lettek volna a következményei "az államadósság elleni harcnál". Hozzátette, hogy a Fidesz-kormány a családok terhelése helyett a bankokra és a multinacionális vállalatokra is kiterjesztette a közteherviselést.

Mindezt úgy - folytatta -, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta először a hiány 3 százalék alá csökkent, így kiszabadulhat az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy az elmúlt két évben olyan alkotmányos szabályokat hoztak, amelyek meggátolják az adósság újbóli növekedését.

Rogán Antal beszélt az önkormányzatok adósságának átvállalásáról is. Szerinte indokolt, hogy az állam - miután az előző ciklusban folyamatosan csökkentette a finanszírozásukat - megtegye az első lépéseket az önkormányzati adósság rendezéséért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!