Magyarország

2012.11.08. 16:02

LMP: a kormánypártok a véleménynyilvánítást is korlátozni akarják

Budapest, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint a kormánypárti képviselők a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslataikkal korlátozni próbálják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Budapest, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint a kormánypárti képviselők a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslataikkal korlátozni próbálják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kormányoldal a regisztrációval a választójogot próbálta korlátozni. Azzal pedig, hogy bizonyos médiatípusokból kitiltaná a kampányhirdetéseket, a véleménynyilvánítást szabadságát csorbítaná – tette hozzá.

Egyúttal hangot adott annak a véleményének, hogy a Fidesz azokból a médiatípusokból - például a kereskedelmi tévék és az internet - tiltaná ki a kampányt, amelyekben "gyengébbek a pozíciói". Ezeknek a televízióknak a nézői és az internet-felhasználók között az átlagnál jóval kisebb arányban találhatóak meg a kormánypárt szavazói – mondta.

Hozzátette, hogy a kampány viszont úgy folytatódhat, "ahogy a csövön kifér" a külterületi óriásplakátokon, "miközben pontosan lehet tudni, hogy a kilencvenes évek elején a Fidesz éppen a Mahír megvásárlásával kezdte megalapozni a Simicska-birodalmat". Karácsony Gergely kijelentette, hogy jelenleg "a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában lévő cégek viszik el az állami hirdetések kilencven százalékát a külterületi piacon".

A frakcióvezető szerint ezek után senki nem gondolhatja, hogy a Fidesznek borsos árat kell fizetnie, ha óriásplakátokon kampányol. Más pártoknak viszont a piaci áron kell felületet vásárolniuk, "ha egyáltalán kapnak férőhelyeket" - mondta.

Az LMP szerint az államnak nem az a dolga, hogy egyes területeken megtiltsa a kampányt, hanem az, hogy átlátható kampányszabályozást alakítson ki – közölte Karácsony Gergely.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!