Magyarország

2012.11.15. 14:32

Klubrádió: a médiahatóság a jogerős bírósági ítéleteket sem hajtja végre

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - A Klubrádió vezetői szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bíróságon felül állónak tartja magát akkor, amikor jogerős bírói döntéseket felülbírálva nem hajtja végre azokat.

Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) - A Klubrádió vezetői szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bíróságon felül állónak tartja magát akkor, amikor jogerős bírói döntéseket felülbírálva nem hajtja végre azokat.

Arató András vezérigazgató, Stock Richárd, a helyettese, valamint Vicsek Ferenc, a rádió főszerkesztője erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon beszéltek, egy nappal azt követően, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokú, megismételt eljárásában nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára vonatkozóan. Nem sokkal az ítélethirdetés után a hatóság pedig azt közölte: egyértelműen megszegné a médiatörvényt a médiatanács akkor, ha szerződést kötne a Klubrádióval a frekvenciára.

A Klubrádió egy másik frekvencia ügyében is perben áll a hatósággal. Az általa használt 95,3 MHz-es frekvencia pályázatának ügyében már számos bírósági döntés született. A hullámhosszon tavaly februárban járt le a rádió engedélye, azóta ideiglenes, 60 napos engedélyekkel használja azt. A hatóság tavaly júliusban hirdette meg a hullámhosszt, ennek keretében decemberben az Autórádiót nyilvánította nyertesnek - a Klubrádió egy ponttal maradt alul az eljárásban -, a bíróság azonban a Klubrádió keresetére alakilag érvénytelennek nyilvánította a nyertes pályázatot.

Arató András vezérigazgató a sajtótájékoztatón hosszasan sorolta a médiahatóság azon lépéseit, amelyek megítélése szerint jogsértőek voltak, és amelyeket a Klubrádió elleni hadjáratként értékelt. Ezek közül kiemelte a hatóság által Klub-szabályként emlegetett gyakorlatot, amely szerint ki kell zárni azokat a rádiós pályázatokat a frekvencia-odaítélési eljárásokból, amelyeknek nincsenek aláírva az üres hátoldalai. A hatóság erre hivatkozva zárta ki a Klubrádiót és számos más pályázót az eljárásokból.

Stock Richárd kifejtette: a médiatanács hiába hivatkozik egy bírósági ítéletre, az nem az üres oldalakon szereplő aláírások hiánya miatt tartotta alakilag érvénytelennek az Autórádió pályázatát, amely tavaly a Klubrádió által használt 95,3 MHz-es frekvenciára érkezett, és a hatóság nyertesnek hirdetett. Mint mondta, az ítélet szerint az Autórádió pályázatának egyetlen oldala sem tartalmazott cégszerű aláírást, mivel hiányzott azokról a cégnév, bizonyos, adatokat is tartalmazó oldalakat pedig egyáltalán nem írt alá a pályázó.

Arató András hozzáfűzte: a bíróság már három olyan jogerős döntést hozott, amelynek értelmében a 95,3 MHz-es frekvenciapályázaton érvényesnek kell tekinteni a Klubrádió beadványát. A hatóság azonban ezeket nem hajtja végre - mondta -, hanem ügyészségi eljárást kezdeményezett a médiatanács által ellentmondásosnak ítélet bírósági döntések miatt.

"Nem találtunk olyan jogi konstrukciót, amellyel kapcsolatban szóba jöhetne az ügyészség ebben a kérdésben" - fogalmazott Arató András, hangsúlyozva: bírósági ítéletet szerinte semmiképp sem bírálhatnak felül, ezért nyilvánvaló, hogy a médiatanácsnak jogi értelemben nincs igaza.

A vezérigazgató bírálta Auer Jánosnak, a médiatanács tagjának nyilatkozatait is, amelyek szerint az ítélőtábla volt az, amely a 95,3 MHz-es pályázatról hozott döntésében az Autórádió pályázatán túl elmulasztotta megvizsgálni a többi pályázat alaki érvényességét. Arató András hangsúlyozta: a bíróság ezt nem is vizsgálhatta, hiszen a többi pályázat iránt nem volt kétely.

A vezérigazgató szerint a médiahatóság számos módon nehezíti még a Klubrádió helyzetét, "a furcsa dolgok pedig egy irányba mutatnak" - fogalmazott. Ezek közé sorolta, hogy míg más rádiónak lehetővé teszi, hogy egyik napról a másikra frekvenciát váltson, addig a Klubrádiótól azt várná el, hogy hónapokig szüneteltesse adását, ha át akar térni egy másik frekvenciára.

Vicsek Ferenc azt hangsúlyozta: a médiatanács szándékosan zavarja össze a nyilvánosságot az ügyükkel kapcsolatban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!