Magyarország

2012.11.27. 13:02

Gyöngyösi felszólalása - A DK a Jobbik betiltását követeli

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólítja fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólítja fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba - aki négy párttársával, Varju Lászlóval, Kolber Istvánnal, Szűcs Erikával és a Vadai Ágnessel együtt sárga csillaggal a mellén jelent meg sajtótájékoztatón - kijelentette: a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legszörnyűbb mondatát mondta el hétfőn egy jobbikos képviselő, aki antiszemita, rasszista kijelentést tett.

"Ne becézzük a Jobbikot szélsőségesnek, és radikálisnak, mondjuk ki, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselő nácik" - fogalmazott.

Közölte: a Jobbik működése a DK szerint az alaptörvénybe és az egyesülési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért azt követelik Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy indítsa el azt az eljárást, amelynek eredményeképpen a független bíróság döntést hozhat a Jobbik betiltásáról.

Emellett a DK felhívja a többi parlamenti pártot, hogy a Jobbikot együttesen zárják "politikai karanténba, vagyis ne szálljanak vitába jobbikos képviselővel a plenáris vagy bizottsági ülésen, az Országgyűlés ne tárgyaljon jobbikos indítványt, a kormány tagjai ne válaszoljanak jobbikos kérdésre vagy interpellációra. Emellett - folytatta - Kövér László házelnök ne bízza az elnöklést jobbikos alelnökre, jobbikos jegyzőket ne osszanak be munkára, a bizottságokban pedig függesszék fel a jobbikos elnököket, valamint nyilvános vitát vagy szereplést ne vállaljon senki jobbikos politikussal.

Molnár Csaba közölte: a DK a sajtótól azt kéri, hogy "náci, fasiszta képviselővel" ne készítsenek interjút vagy műsort.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. A külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

A Jobbik képviselője viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

A kormány kedden közleményben ítélte el a jobbikos képviselő kijelentését.

Gyöngyösi Márton szintén kedden azt közölte, "félreérthetően" fogalmazott, és elnézést kért. A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak - tette hozzá.

- MTI -


Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - "Határozottan visszautasítjuk", hogy embereket bármilyen módon listázzanak, hogy megbélyegezzék vagy veszélyesnek tekintsék őket a magyar államra származásuk miatt - mondta az emberierőforrás-miniszter kedden egy nemzetközi konferencián, Budapesten. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti kijelentése miatt "megköveti zsidó honfitársait", elismeri, hogy félreérthetően fogalmazott amikor zsidó származásról beszélt, de "fel sem merült benne", hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti. Erről a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Washington, 2012. november 27., kedd (MTI) - A leghatározottabban elítélte kedden New Yorkban az Országgyűlésben elhangzott antiszemita felszólalást Kumin Ferenc, a miniszterelnökség nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára.

Jeruzsálem, 2012. november 27., kedd (MTI) - Élesen elítélte a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ kedden Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő előző napi parlamenti felszólalását, amelyben az Országgyűlés és a kormány zsidó tagjainak számbavételét indítványozta.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte a jobbikos Gyöngyösi Márton előző napi parlamenti felszólalását az Országgyűlés házbizottságának keddi, rendkívüli ülésén és hibának tartották, hogy az ülést vezető alelnök, a jobbikos Balczó Zoltán nem lépett közbe. A Jobbik viszont azt hangsúlyozta, hogy elnézést kértek a félreérthető kijelentések miatt. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) szerint egyetlen európai, és így a magyar parlamentben sincs helye olyan pártnak, és képviselőnek, amely szélsőjobboldali elveket képvisel, illetve hangoztat. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Kövér László házelnök elutasítja a jobbikos Gyöngyösi Márton minősíthetetlen kijelentését, és reményét fejezi ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály szigorítását, ami lehetővé teszi az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-vel kedden. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen, aki az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt hétfőn a parlamentben. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az MSZP elnöke szerint a parlamentben kell fellépni az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn, az Országgyűlésben egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az LMP elfogadhatatlannak tartja Gyöngyösi Márton hétfői kijelentését, és reméli, hogy a jobbikos képviselő elgondolkozik parlamenti mandátumának visszaadásán - mondta Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője kedden újságíróknak. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői, parlamentben elhangzott kijelentését és a házbizottság ülésén azt kezdeményezi, hogy 2013-tól a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen szóhasználat ellen - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi rendkívüli ülése előtt újságírókkal. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Tiltakozását fejezte ki Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a keddi plenáris ülésen Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői, a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről is szóló parlamenti felszólalása miatt. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a parlamentnek intézkednie kell Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő felelősségre vonásáról. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az Együtt 2014 Választói Mozgalom szégyennek és tűrhetetlennek tartja a Parlamentben hétfő este történteket, azt, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Országgyűlés és a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről beszélt. 

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti - közölte a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Az MSZP elhatárolódik a jobbikos Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, hogy adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben - közölte a párt kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Gyöngyösi Márton keddi közlése szerint előző nap félreérthetően fogalmazott a parlamentben. "A félreérthető kijelentéseimért zsidó honfitársainktól elnézést kérek" - írta a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A magyar kormány a leghatározottabban elítéli Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik képviselőjének a Parlamentben tett kijelentését - közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben a Raoul Wallenberg Egyesület szerint. A szervezet ezt a jobbikos Gyöngyösi Márton azon hétfői, a parlamentben elmondott azonnali kérdésére reagálva közölte, amelyben az ellenzéki politikus a zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!