Magyarország

2012.11.08. 08:40

EU-prognózis - Rogán: Brüsszel a munkahelyvédelmi tervet is elismerte

Budapest, 2012. november 7., szerda (MTI) - Az EU szerdai országjelentése nyílt elismerése annak, hogy a magyar kormány által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv beváltja majd a hozzá fűzött várakozásokat - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy szerda esti budapesti fórumon.

Budapest, 2012. november 7., szerda (MTI) - Az EU szerdai országjelentése nyílt elismerése annak, hogy a magyar kormány által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv beváltja majd a hozzá fűzött várakozásokat - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy szerda esti budapesti fórumon.

Az Európai Bizottság országjelentése nemcsak azért siker Magyarországnak, mert Brüsszel jelezte, hogy 2013-ban is három százalék alatt lesz a magyar államháztartás hiánya, és hogy csökken az államadósság, hanem azért is, mert a dokumentumnak a foglalkoztatás javulásáról szóló része nyílt elismerése annak, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv be fogja váltani a hozzá fűzött várakozásokat - fejtette ki Rogán Antal a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén, a főváros XXII. kerületében.

Álláspontja szerint az Európai Bizottság jelentésében elismerte, hogy a költségvetés és a magyar emberek erőfeszítései eredményre vezetnek.

A kormánypárti frakcióvezető ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az EU nem bánik méltányosan Magyarországgal szemben, egyrészt mert az elődök minden hibáját a jelenlegi kabineten kéri számon, másrészt azért, mert míg tizenegy tagállamnak 2013-ban három százalék felett lehet a hiánya, addig Magyarországnak ezt nem engedi meg az unió.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Rogán Antal emellett egyértelművé tette azt, hogy 2014 márciusára a kormány maradéktalanul vissza fogja fizetni a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt.

Szólt az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásáról is - amelyről szerdán tárgyalt a kabinet -, és kérdésre válaszolva közölte: azokat az önkormányzatokat, amelyek nem adósodtak el, a pályázati rendszereken keresztül tudják többlettámogatásban részesíteni.

Rogán Antalt a hallgatóság soraiból később faggatták az elszámoltatásról is, amellyel kapcsolatban elmondta: ő is elégedetlen, mert bár azt az elmúlt két évben ki tudták jelenteni, kié az erkölcsi felelősség bizonyos kérdésekben, a büntetőjogi következmények viszont elmaradtak. "Hogy más utat kellett-e volna járni, és kellett-e volna erre külön törvényeket hozni, azt nem tudom, de azt képzeljék el, hogy ha ilyet akár csak egyszer is megtettünk volna, milyen nemzetközi következményei lennének" - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy van olyan nagykövetség, amely ellenzéki politikusokkal kapcsolatban indított eljárásokról havi szinten érdeklődik a vádhatóságnál.

A frakcióvezető egyúttal elgondolkodtatónak nevezte az igazságszolgáltatás állapotát illetően, hogy sok kézzelfogható ügyben nem született ítélet. Hozzátette, nem véletlenül vágtak bele a bírósági rendszer reformjába.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a KÉSZ fórumán a pedagóguspolitikát érintve hangsúlyozta, a pedagóguséletpálya-modell mellé rendelt béremelés elhalasztása 2014 januárjára nem tény, az egész kormány tisztában van ugyanis azzal, hogy mindent meg kell tenni az emelés 2013 szeptemberi bevezetése érdekében.

A Nemzeti alaptantervről szólva kiemelte, a tanterv ismét tananyag-szabályozást és értékrendet, valamint korszerű ismereteket tartalmaz.

A felsőoktatásra rátérve Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a jövőben évről évre az állam fogja meghatározni, hogy milyen szakokat preferál, ezeket fogja ösztöndíjjal támogatni, a "divatszakok" pedig, amelyek nem járulnak hozzá direkt módon az ország felemelkedéséhez, önköltséges finanszírozásúak lesznek.

Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a kerekasztal-beszélgetésen tartott belpolitikai helyzetértékelésében arról beszélt: míg a jobboldal egységes, addig a baloldal széttöredezett, rengeteg problémával küzd. A baloldal "töredezett" pártjai azonban "így vagy úgy", még ha nem is szeretik egymást, de összefognak majd a következő választáson - mondta.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!