Magyarország

2012.11.09. 13:52

Budaházy tagadta, hogy hivatalos személy elleni erőszakot követett volna el

Budapest, 2012. november 9., péntek (MTI) - Tagadta bűnösségét Budaházy György abban a büntetőperben, amelyben hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják egy évekkel ezelőtti nyilvános rendezvényen történtek miatt. Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Budapest, 2012. november 9., péntek (MTI) - Tagadta bűnösségét Budaházy György abban a büntetőperben, amelyben hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják egy évekkel ezelőtti nyilvános rendezvényen történtek miatt. Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint 2009. március 15-én a Főpolgármesteri Hivatal által szervezett belvárosi nyilvános rendezvényen a vádlott, miközben a rendőrök kiemelték a tömegből, lefogták és elvezették, szándékosan hátra, az egyik intézkedő rendőr felé fejelt, egyszer megrúgta a lábán, majd hátravetette magát, amitől több rendőr elvesztette egyensúlyát.

Budaházy György a tárgyaláson felháborítónak minősítette a vádakat, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Elmondta, hogy azon a napon a Március 15. téri főpolgármesteri rendezvény előtt kétszer is igazoltatták, megmotozták, ruházatát, csomagját átvizsgálták, igaz - megítélése szerint - akkor még jogszerűen és kulturáltan jártak el a rendőrök. Amikor viszont átjutott a rendezvényt övező kordonokon, és sok más emberrel együtt nemtetszését fejezte ki, fütyült, és a fejére húzott egy maszkszerű téli sapkát, szó nélkül több rendőr is megragadta, és karját csavargatva, fejét lefelé nyomva, lábait rugdosva kivezette a tömegből.

A vádlott szóvá tette, hogy szerinte indokolatlan volt a kiemelés, és hiába kért magyarázatot a történtekre, hiába kifogásolta a szerinte törvénysértő eljárást, arra sem a helyszínen, sem aznap a Gyorskocsi utcai rendőri fogdában, sem később nem kapott magyarázatot.

"Olyan volt, mint egy emberrablás. Jöttek és vittek" - mondta.

Budaházy György hangsúlyozta, hogy nem akarta bántani a rendőröket, csak fájdalmában, illetve a szerinte jogtalan intézkedések elleni védekezésül tett bizonyos mozdulatokat, amit pedig a vádhatóság hátrafejelésnek minősít, azzal csupán az arcába hulló, látását zavaró hosszú haját próbálta hátravetni.

Ügyészi kérdésre a vádlott elmondta, hogy a vádbeli események során legalább egy műanyag kötözőt, kézbilincset szétszaggatott.

A tárgyaláson meghallgatott egyik sértett azt mondta: parancsot kaptak a célszemély kiemelésére, és miközben ezt végrehajtották, Budaházy György ellenszegült, megfeszítette a testét, ezért a bilincseléséhez újabb rendőröket is segítségül kellett hívni. A tanú az intézkedés során érzékelte, hogy a lábát rúgás éri, de nem látta honnan, a vádlott hátrairányuló fejmozdulata nyomán pedig figyelmeztette, hogy ha ez támadás volt, akkor ne folytassa. Hozzátette, hogy amikor a történtek után pár nappal az ügyészségen tanúként meghallgatták, és megtekintette az eseményekről készült videót, akkor vált számára egyértelművé az ellene irányuló támadó magatartás.

A tanú hangsúlyozta, hogy a kiemelés nem igazoltatás. Ha a késedelem veszélyes helyzetet idézhet elő, a rendőrök részéről elmaradhat a köszönés, illetve az intézkedéssel kapcsolatos tájékoztatás.

Budaházy Györgyöt kisebb súlyú cselekmények, például az Erzsébet híd 2002-es lezárása, valamint a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt jogerősen közmunkára, illetve pénzbüntetésre ítélték korábban. A Fővárosi Törvényszéken pedig folyamatban van az az elsőfokú büntetőper, amelyben őt és tucatnyi társát vádolják terrorcselekményekkel, többek között az előző parlamenti ciklus kormánypárti képviselőinek sérelmére elkövetett Molotov-koktélos támadások miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!