Magyarország

2012.11.22. 11:57

BRFK: csökkent a bűncselekmények száma a fővárosban

Budapest - A fővárosban nem növekedett, hanem csökkent a bűncselekmények száma az előző év azonos időszakához képest, és az alig háromszázalékos emelkedés kizárólag a statisztikai módszertan változásának tudható - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön, cáfolva ezzel a Jobbik múlt heti állításait.

Budapest - A fővárosban nem növekedett, hanem csökkent a bűncselekmények száma az előző év azonos időszakához képest, és az alig háromszázalékos emelkedés kizárólag a statisztikai módszertan változásának tudható - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön, cáfolva ezzel a Jobbik múlt heti állításait.A BRFK a police.hu oldalon ismertetett közleményében azt írta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői az elmúlt napokban "Budapest közbiztonságának megítélésére alkalmatlan, valótlan statisztikai adatokat tartalmazó közléseket hoztak nyilvánosságra".

Az ellenzéki parlamenti párt egy belügyminisztériumi statisztikai kimutatásra hivatkozva múlt heti közleményében azt állította, hogy Budapesten a regisztrált bűncselekmények száma a tavalyi évhez képest átlagban közel öt százalékkal nőtt; a személy elleni bűntettek néhány kerületben 18-25, de van olyan, ahol 50 vagy akár 70 százalékos növekedést mutatnak.

A BRFK közleményében úgy fogalmazott: a Jobbik állításával ellentétben a fővárosban regisztrált bűncselekmények száma az előző év azonos időszakához képest 3,3 százalékkal nőtt, és ennek kizárólagos oka a statisztikai módszertan változása. Ugyanis - tették hozzá - az okirattal való visszaélés bűncselekmény nyilvántartásba vételekor minden egyes okmány új eljárásként jelenik meg a statisztikai nyilvántartásban, míg ezeket korábban egy eljárásként számolták. Ezt figyelembe véve összességében csökkent a bűncselekmények száma a fővárosban.

Az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat ismertetve cáfolták a személy elleni erőszakos bűncselekmények számának növekedését is, aláhúzva, hogy idén januártól október végéig Budapesten 1,2 százalékkal csökkentek az ilyen jellegű bűncselekmények: a főváros 13 kerületében a csökkenés 1,9 százalék és 20,4 százalék közötti.

Hozzátették: a vagyon elleni bűncselekményekben 9 százalékos a csökkenés, a rablások száma pedig az első tíz hónapban az előző év azonos időszakához képest 5,5 százalékkal csökkent.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!