Magyarország

2012.11.26. 18:04

Államtitkárság: nincs napirenden, hogy patikákban is beadhassák az influenza elleni védőoltást

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Az egészségügyi államtitkárságnak jelenleg nincs olyan elképzelése, amely alapján a gyógyszerészek is beadhatnának influenza elleni védőoltást.

Budapest, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Az egészségügyi államtitkárságnak jelenleg nincs olyan elképzelése, amely alapján a gyógyszerészek is beadhatnának influenza elleni védőoltást.

Az államtitkárság így reagált az MTI megkeresésére a Világgazdaság hétfői cikkére, amelyben a lap azt írta: már a szaktárca előtt van a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) javaslata, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás. A feladatra a mintegy 2300 gyógyszertárból jelenleg nagyjából 300 lehet alkalmas. Az influenza elleni oltás patikákban való beadása nem új megoldás, számos országban, például az Egyesült Államokban, Írországban, Portugáliában bevett gyakorlat - közölte az újság.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a kamarának valóban van ilyen javaslata. Mint kiemelte: Magyarországon forgalmaznak olyan mikrotűs, nem támogatott influenzavakcinát, amelyet a gyógyszerész is kockázatmentesen beadhatna és nem kellene azzal visszamenni az orvoshoz. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, azáltal, hogy a vakcina kiváltásakor helyben megkapható a védőoltás, a lakosság "átoltottsága" ugrásszerűen megnő, amely társadalmi szinten is előnyös lehet, mert így csökkenthető az influenzajárvány terjedése.

Az MGYK elnöke azt mondta: ez egy szakmailag végiggondolt koncepció, amely ellen - információi szerint - a hatóságoknak nincs kifogása. Ugyanis, mint hangsúlyozta: szakmai kockázata nincs annak, hogy azokban a patikákban, ahol a gyógyszerészi gondozás ezen feltételei adottak, be lehessen adni az influenza elleni mikrotűs védőoltást.

Hankó Zoltán hozzátette: a javaslatról még egyeztetés sem volt, ugyanakkor jogszabály-módosításokra is szükség lenne, így nincs realitása annak, hogy még ebben az influenza szezonban bevezessék az új módszert.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!