Magyarország

2012.10.10. 12:30

Szabó Máté: nagy siker az új ombudsmanhelyettes egyöntetű politikai támogatása

Budapest, 2012. október 10., szerda (MTI) - Nagy siker az a politikai támogatás, amely abban nyilvánult meg, hogy az új ombudsmanhelyettest elsöprő többséggel választották meg - mondta Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az MTI-nek.

Budapest, 2012. október 10., szerda (MTI) - Nagy siker az a politikai támogatás, amely abban nyilvánult meg, hogy az új ombudsmanhelyettest elsöprő többséggel választották meg - mondta Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az MTI-nek.

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra jelölt Szabó Marcel megválasztását hétfőn a parlamentben 335 képviselő támogatta, hatan szavaztak ellene, két voks érvénytelen volt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem 42 éves tanszékvezetőjét, nemzetközi jogászt a törvény értelmében Szabó Máté jelölte néhány nappal ezelőtt a tisztségre, miután a korábbi ombudsmanhelyettes, Fülöp Sándor augusztus végén bejelentette, hogy szeptember 1-jei hatállyal lemond tisztségéről.

"Teljesen váratlanul ért Fülöp Sándor lemondása, nem készültem arra, hogy harminc napon belül a jövő nemzedékek ombudsmanhelyettesi posztjára kell szakmailag alkalmas, és egyúttal a teljes politikai spektrum számára elfogadható jelöltet találni" - mondta Szabó Máté. Emlékeztetett arra, hogy helyettese megválasztásához kétharmados parlamenti támogatás kellett, és ez - visszaemlékezve például Sólyom László államfő jelöltállítási gyakorlatának, törekvéseinek eredményességére - nem kecsegtetett sok sikerrel.

A szakmai körökben végzett puhatolódzás azonban teljesen egyértelműen egyetlen személy, Szabó Marcel jelölését vetítette előre. De nem csak a szűk környezetvédelmi szakma erősítette ezt a választást, például az egyik korábbi ombudsman, későbbi alkotmánybíró véleménye is egyértelműen ez volt. A széles körű szakmai tájékozódásnál még csak alternatív jelölt sem merült fel - mondta Szabó Máté, aki kérdésre válaszolva hozzátette: a politikai szférában ugyanakkor nem végzett semmiféle előzetes felmérést a tekintetben, hogy kit látnának, vagy akár kit nem látnának szívesen a megürült ombudsmanhelyettesi poszton, de ilyen jellegű formális vagy informális megkeresés sem érkezett hozzá.

Kellemes meglepetés, hogy milyen átütő sikert aratott a jelölt a parlamentben, mind a három szakbizottsági meghallgatáson a különböző pártok képviselői egyöntetűen támogatták, a plenáris szavazáson pedig kivételesen magas volt az igenek aránya - mondta az ombudsman.

"Nem emlékszem rá, hogy mikor volt utoljára személyi kérdésben ilyen egyértelmű egy szavazás eredménye. Ez az utóbbi évek parlamenti politikai viszonyai között példátlan" - tette hozzá Szabó Máté. A parlamenti szavazás jelzi azt is, hogy lehetnek olyan kérdések, melyek eldöntésekor felül tudnak emelkedni a pártok a politikai megosztottságon. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy egy viszonylag szűk szakmai körből, egyértelmű rangsor alapján választották ki a jelöltet, de a fenti szavazati arány nem csupán a jelöltnek, hanem az egyombudsmanos rendszernek is szólt.

"Aki Szabó Marcelre szavazott, az egyúttal az egységes ombudsmani rendszerre is szavazott" - vélekedett az alapvető jogok biztosa, aki szerint az intézmény depolitizálódását segíti, hogy ő jelölhette helyettesét.

Szabó Máté hangsúlyozta, hogy mindenképpen segíti az egész intézmény működését, ha sikerül távol tartani a pártpolitikai csatározásoktól, ebben pedig egy fontos lépés lehet ez a sikeres jelölés.

Az ombudsman bízik abban, hogy új helyettese fiatalos, energikus, nyitott biztosi munkát honosít meg a környezetvédelem és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmében.

Azzal kapcsolatban, hogy Szabó Marcelnek kormányzati megbízatásai is vannak, miniszteri biztos, és korábban ő vezette a Bős-Nagymaros ügyében Szlovákiával folytatott egyeztetéseken a magyar tárgyalódelegációt, az ombudsman elmondta: új helyettese nemzetközi jogász, és e minőségében gyakorlati munkát elsősorban a kormány megbízásából végezhet, de ezek a feladatok szigorúan szakmai jellegűek voltak. Továbbá a jelölt már korábban közölte, hogy amennyiben ombudsmanhelyettessé választják, nyomban lemond kormányzati megbízatásáról.

Fülöp Sándor másfél hónapja azzal az indokkal mondott le, hogy hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek, mert bár az alaptörvényben szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, valamint az, hogy ezt helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre az alaptörvényi rendelkezéseket, az egészséges környezethez való jog védelme pedig ellehetetlenült az önálló országgyűlési biztosi iroda megszüntetésével.

Ezzel kapcsolatban Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy Fülöp Sándor 2008-ban Sólyom László köztársasági elnök jelöltjeként egy másik ombudsmani rendszerbe illeszkedve önálló biztosként kezdhette meg munkáját, és az új rendszer ez év január elsejei felállása kapcsán többször is jelezte fenntartásait, melyek a 2011-es évről szóló beszámolójában is részletesen olvashatók lesznek. Szabó Marcel ugyanakkor már az új rendszerbe lép be, nyilván annak kereteit elfogadva vállalta el a jelölést - mondta az alapvető jogok biztosa.

Az új ombudsmani rendszer idén január 1-je óta működik. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté ekkor az alapvető jogok biztosa lett, helyetteseként folytathatta munkáját Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, míg Jóri András adatvédelmi biztos megbízatása megszűnt, az új adatvédelmi hatóság vezetőjévé Péterfalvi Attilát nevezte ki a köztársasági elnök.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!