Magyarország

2012.10.08. 19:50

OGY - Ombudsmanhelyettessé választották Szabó Marcelt

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Az alapvető jogok biztosának helyettesévé választotta Szabó Marcelt a parlament hétfőn.

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Az alapvető jogok biztosának helyettesévé választotta Szabó Marcelt a parlament hétfőn.

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes megválasztását 335 képviselő támogatta a titkos szavazáson, hatan ellene szavaztak, két voks érvénytelen volt.

Szabó Marcel nemzetközi jogászt az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté jelölte a tisztségre, miután a korábbi ombudsmanhelyettes, Fülöp Sándor - aki 2008-tól az új alkotmány hatályba lépéséig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt - 2012. szeptember 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről.

Szabó Marcel mostanáig a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos volt, ő vezette a Bős-Nagymaros ügyében Szlovákiával folytatott egyeztetéseken a magyar tárgyalódelegációt. Korábban azonban már jelezte a közigazgatási és igazságügyi tárcának, hogy lemond a miniszteri biztosi tisztségről, ha az Országgyűlés megválasztja az alapvető jogok biztosának helyettesévé. A vonatkozó sarkalatos törvény alapján az alapvető jogok biztosának és helyettesének a megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással, egyéb keresőtevékenységet nem folytathat.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem 42 éves tanszékvezető egyetemi docensének - aki az ombudsmani hivatal közlése szerint csaknem húsz éve foglalkozik nemzetközi környezetvédelmi joggal - kinevezését a parlamenti bizottságok korábban egyhangúlag támogatták.

Az új ombudsmani rendszer idén január 1-je óta működik. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté ekkor az alapvető jogok biztosa lett, helyetteseként folytathatta munkáját Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, míg Jóri András adatvédelmi biztos megbízatása megszűnt (az új adatvédelmi hatóság vezetőjévé Péterfalvi Attilát nevezte ki a köztársasági elnök).

Fülöp Sándor lemondásakor arra hivatkozott, hogy hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek, mert bár az alaptörvényben szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, valamint az, hogy ezt helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ezt semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre, az egészséges környezethez való jog védelme pedig ellehetetlenült az önálló országgyűlési biztosi iroda megszüntetésével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!