Magyarország

2012.10.03. 08:39

OGY - Krónika 8. rész (választási eljárás, ülésnap lezárása)

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Több mint hét és fél órás tárgyalás után ért véget szerdán hajnali háromnegyed négykor az új választási eljárási törvényjavaslat előző hétről folytatódó parlamenti általános vitája. Az ellenzéki frakciók szerdára virradóra is elsősorban az előzetes regisztráció bevezetése miatt támadták a kormánypárti tervezetet, a kormány és az előterjesztők a vita végén védték a javaslatot.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Több mint hét és fél órás tárgyalás után ért véget szerdán hajnali háromnegyed négykor az új választási eljárási törvényjavaslat előző hétről folytatódó parlamenti általános vitája. Az ellenzéki frakciók szerdára virradóra is elsősorban az előzetes regisztráció bevezetése miatt támadták a kormánypárti tervezetet, a kormány és az előterjesztők a vita végén védték a javaslatot.

Újabb ellenzéki kritikák az új választási eljárási szabályokról

Az elhúzódó vita második felében csak ellenzéki képviselők jelentkeztek normál idejű felszólalásra. Az MSZP padsoraiból Bárándy Gergely az átalakítani tervezett új választási intézményrendszer függetlenségét vonta kétségbe, míg Harangozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben történő feliratkozás szűkre szabott határideje miatt a fogyatékkal élők sem feltétlenül járnak jobban az új választási eljárási szabályokkal. Mint mondta, az internetes hozzáféréssel nem rendelkező mozgássérülteknek a jövőben személyesen kell majd eljárniuk regisztrációjuk ügyében, ami sok esetben nehezen megoldható lehet számukra. Az ugyancsak szocialista Molnár Zsolt - több ellenzéki képviselőhöz hasonlóan - jelezte: a KDNP nem vesz részt a vitában, amit annak tud be, hogy a kereszténydemokratákat nem érdekli a választás, vagyis "egyfajta szatellit pártként" tekintenek magukra.

Lendvai Ildikó (MSZP) hajnali fél háromkor tett felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy mindössze öt fideszes képviselő hallgatja a három ellenzéki frakció felszólalóit, vagyis - mint mondta - létszámban felülkerekedtek a kétharmados kormánytöbbségen. Burány Sándor (MSZP) szerint a kabinet hibás gazdaságpolitikája akkora haragot vált majd ki, hogy végül valóban magas lesz a választási részvétel és a szavazók leváltják az Orbán-kormányt. Horváth András arra emlékeztetett, hogy a szocialisták korábban mindig csak parlamenti konszenzus alapján változtattak a választási eljárási szabályokon.

A jobbikos Novák Előd a feliratkozás intézményét általánosságban is bírálva ésszerűtlennek nevezte azt a részletszabályt is, amely a választás előtt 15 nappal lezárná a regisztrációt. Emlékeztetett arra, hogy hasonló előírások mellett korábban azok a fideszes szavazók sem mehettek volna el voksolni, akiket Gyurcsány Ferenc a 2006-os önkormányzati választások előtt 14 nappal nyilvánosságra került beszéde vitt az urnákhoz.

Az LMP-s Karácsony Gergely rövid felszólalásai egyikében arról beszélt, hogy a Fidesz saját kormányzásának veszteseit, vagyis a kis településeken élő, jellemzően alulképzett rétegeket akarja távol tartani a választástól, abból a megfontolásból, hogy ők az előző választással ellentétben most már valószínűleg nem a Fideszt támogatnák.

A vita végén Szabó Erika államtitkár úgy fogalmazott, az ellenzék obstrukciójával rendkívül méltatlanná tette az előterjesztés vitáját. Mint mondta, olyan emberek oktatták ki a kormánypárti képviselőket demokráciából, akik korábban a diktatúrát működtették. Szerinte ők jobban tették volna, ha meg sem szólalnak. A Fidesz próbált volna szakmai vitát folytatni, de ebben az ellenzék nem volt partner, a kormánypárti képviselők ezért nem szóltak a vita második felében - közölte, hozzátéve, az ellenzék mindenképpen vesztes lesz a következő voksoláson, "hiszen nem tudnak méltóképpen képviselni embereket". Harangozó Tamás cáfolta, hogy frakciója ne tett volna konkrét szakmai felvetéseket, ezekre azonban szerinte nem kaptak válaszokat. "Szégyellje magát államtitkár asszony" - fejezte be felszólalását a szocialista képviselő. Novák Előd szintén úgy vélte, hogy az államtitkár elfogadhatatlanul oktatta ki az ellenzéket, majd Szabó Erika szemére vetette korábbi szabad demokrata múltját. "Ön nem az ellenzék tánc- és illemtantanára" - folytatta Lendvai Ildikó, aki azt kérdezte, azok képviselik-e méltó módon a választókat, akik ott sincsenek az ülésteremben.

Csizi Péter (Fidesz) az előterjesztők nevében adott zárszavában azt mondta, egészen mostanáig túlzottan bonyolult volt a választási törvény, ami növelte a politikai szembenállást. Indítványuk pozitívumaként említette például az ajánlószelvények eltörlését, ami szerinte növeli a demokrácia sikerességét, hiszen többen indulhatnak a választásokon. Kiemelte továbbá, hogy a feliratkozás több nyugati országban is bevett gyakorlat, amivel a választópolgárok maguk rendelkezhetnek arról, részt kívánnak-e venni a kampányban.

Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, amelyben az ülést vele felváltva vezető Balczó Zoltánnal többször is figyelmeztették a bekiabáló képviselőket.

A kedden reggel kezdődött ülésnap a jobbikos Ferenczi Gábor a vörösiszap-katasztrófa évfordulója kapcsán mondott napirend utáni felszólalásával ért véget szerdán 3 óra 45 perckor. Az Országgyűlés reggel 9 órakor folytatja munkáját az új Polgári törvénykönyv tárgyalásának folytatásával.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!