Magyarország

2012.10.16. 08:17

OGY - Krónika 8. rész (afganisztáni misszió, Volánbusz-jelentés, az ülésnap lezárása)

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Az afganisztáni magyar missziót érintő változtatások és a Volánbusz-bizottság jelentésének tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal ért véget 11 óra után nem sokkal.

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) - Az afganisztáni magyar missziót érintő változtatások és a Volánbusz-bizottság jelentésének tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal ért véget 11 óra után nem sokkal.

Kormány: átalakulhat és meghosszabbodhat az afganisztáni misszió mandátuma

A Honvédelmi Minisztérium előterjesztése nyomán átalakulhat és meghosszabbodhat Magyarország afganisztáni missziója. Hende Csaba honvédelmi miniszter az erről szóló előterjesztés ismertetőjében azt mondta: új feladatként végzik 2013 májusáig a kabuli nemzetközi repülőtér őrzését és biztosítását, amellyel kritikus képességhiányt szüntettek meg.

A kormány az ISAF (International Security Assistance Force: Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) műveletiben való folyamatos részvétel érdekében a közjogi engedélyeket meghosszabbította, így a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) átalakul, feladatrendszere megváltozik, 2013. december 31-ig a katonai tanácsadásra összpontosítanak.

Megerősítik továbbá az afganisztáni biztonsági erők mentorálásában és kiképzésében tevékenykedő erőket, jövő év szeptember végéig végzik a szálló helikopterek pilótáinak, májusig pedig a légierő harci helikopterek pilótáinak kiképzését és mentorálását.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) azt javasolta, hogy folytassanak le egy olyan vitát, amely tisztázza: mi a feladata Magyarországnak Afganisztánban, mivel egy nemzeti szuverenitást súlyosan csorbító kérdésről van szó.

Az előterjesztésről azt mondta, hogy "hemzseg a nyugati elvárásoknak való megfeleléstől", és a minisztérium is érzi: időnként felül kell vizsgálni az ország jelenlétét.

Ertsey Katalin (LMP) szavai szerint pártja támogatja, hogy az újjáépítési csoportot (PRT) felszámolják, mert az elmúlt másfél évben a helyi viszonyok miatt feladatukat nem tudták ellátni. Hozzáfűzte: nem értik, hogy a kabuli repülőtér őrzését és védelmét miért vállalták be.

Juhász Ferenc (MSZP) volt honvédelmi miniszter azt mondta, az euroatlanti elköteleződés fontos érték, az ország egyik biztonságának a garanciája. Az afgán részvétellel kapcsolatban a résztvevő országoknak meg kell vitatniuk, hogy amit elértek, az elégséges-e, és azt is: elérhettek-e volna többet.

Ezt követően az elnöklő Jakab István lezárta az általánost vitát.

Vita a Volánbusz-bizottság jelentéséről

A Volánbusz Zrt. 2003-ban indult reorganizációs programja végrehajtásának körülményeit vizsgáló bizottság jelentését Manninger Jenő, a testület fideszes elnöke ismertette hétfőn este a parlamentben. A kormánypárti politikus szerint a Budapest környékén üzemelő társaság 2010-ig több mint ötmilliárd forint értékben adott el ingatlanokat szinte kizárólag offshore hátterű cégeknek, így a közvagyon ismeretlen tulajdonosok kezébe került. Mint mondta, a reorganizáció címén emellett jelentős vonalkiszervezést is végrehajtott a Volánbusz, amit szerinte egyértelműen "politikai ráhatás" irányított.

Fónagy János államtitkár rövid felszólalásában közölte, a kormány elfogadhatónak tartja a jelentést.

Tessely Zoltán, a Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott, a Volánbusz tulajdonát privatizáló 2005-2008 közötti időszak "Gyurcsány Ferenc regnálásának gerincét képezi".

"Említett úr gerincével kapcsolatos vizsgálatok lefolytatása azonban engedelmükkel nem tartozott a bizottság feladatkörébe" - fűzte hozzá. Mint mondta, az akkori kormányfő és pénzügyminisztere, Veres János a felelős az állami vagyon "vélhetően felelőtlen" felhasználásáért, vagyis azért, hogy a társaság mindennapi költségei finanszírozása érdekében megvált valamennyi értékesíthető vagyonától, az így befolyt összeget pedig "rövid időn belül, teljes körűen felélte".

Az MSZP vezérszónoka, Göndör István "politikai boszorkányüldözésnek" nevezte az ügyet, amit szerinte az is mutat, hogy Tessely Zoltán a korábbi szocialista kormányok tagjait támadta. Hangsúlyozta: a Volánbusz nyereségessége érdekében, szakszerű belső felmérést követően szabadult meg bizonyos vagyonelemektől, az így nyert összegből pedig működése mellett fejlesztéseket is finanszírozott. Az MSZP ezért nem támogatja a jelentést - közölte.

Spaller Endre, a KDNP vezérszónoka az előtte szólóra reagálva azt mondta, a "boszorkányok azok valahol léteznek", a jelentésben foglaltakat ugyanis a "politika boszorkánykonyhákban találtak ki". "Az MSZP-nek végre el kell dönteni, hogy ezeket az embereket mossa tisztára, vagy saját magát" - fogalmazott.

A Jobbik vezérszónoka, Szilágyi György szerint a bizottság megállapításai "iskolapéldáját adják annak az országromboló gyakorlatnak, amelyet a szocialista, liberális kormányok, (...) illetve a mögöttük álló üzleti körök folytattak". Frakciótársa, Apáti István később szintén vagyonvesztésnek és az állami vagyon kifosztásnak nevezte a Volánbusz reorganizációs programját. Kiemelték, mindezek miatt a Jobbik elfogadja majd a jelentést.

Az LMP véleményét ismertetve Schiffer András közölte, az LMP bár egyetért a javaslatban szereplő megállapodások többségével, azt mégsem fogadja majd el, mivel az nem terjed ki az Orbán-kormány intézkedéseire.

Manninger Jenő válaszában közölte, nem ért egyet Göndör István vádjaival és kíváncsian várja, milyen bírósági ítéletek születnek majd a bizottság által javasolt feljelentésekben.

Az elnöklő Latorcai János lezárta az általános vitát, majd így tett az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő törvénymódosítás részletes vitájával is, amelyben nem volt felszólaló.

Az ülésnap a jobbikos Vágó Sebestyén vakok és gyengénlátók világnapjára emlékező, valamint frakciótársa Kepli Lajos, a balatoni horgászat segítése érdekében tett napirend utáni felszólalásával ért véget. A Ház kedden reggel folytatja munkáját.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!