Magyarország

2012.10.31. 08:10

OGY - Krónika 6. rész (adótörvények, ülés lezárása)

Budapest, 2012. október 31., szerda (MTI) - A kormány jövő évi adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatának lezárásával ért véget az Országgyűlés keddi ülése szerdára virradó éjszaka.

Budapest, 2012. október 31., szerda (MTI) - A kormány jövő évi adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatának lezárásával ért véget az Országgyűlés keddi ülése szerdára virradó éjszaka.

Vita a kormány adópolitikájáról

Az Országgyűlés kedden reggel kezdett bele a 2013-as adószabályok általános vitájába. Akkor az államtitkári expozéra és a frakciók vezérszónoki felszólalásaira került sor, míg a képviselők kedd este tíz után szólalhattak fel időkeretes vitában.

A kormánypárti képviselők, köztük például Ékes József, Dióssi Csaba (mindketten Fidesz) és Seszták Miklós (KDNP) egyaránt sikeresnek nevezték a kormány eddigi gazdasági teljesítményét és azt hangsúlyozták: a jövő évi változások további eredményeket hoznak. Valamennyien elismerően szóltak például a szuperbruttó kivezetéséről, ami szerintük stabilizálja az egykulcsos adórendszert, hiszen a jövőben senki nem keres majd kevesebbet emiatt. Elmondták továbbá, a kabinet növelni tudta a foglalkoztatást, pozitív irányba változtak a demográfiai mutatók és fehéredett a gazdaság.

Mindezt teljesen másképp látták az ellenzéki képviselők. A szocialista Göndör István és Gúr Nándor egyaránt a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását sürgette. Gúr Nándor szerint a kormány összesen több mint 760 milliárd forintos megszorító csomagjai együtt átlagosan évi 300 ezres terhet jelentenek az embereknek, amit az alacsonyabb jövedelműek szenvednek majd meg leginkább. Vágó Gábor (LMP) utóbbi kijelentésre reagálva úgy fogalmazott, "diszkrét bája" van annak, amikor az MSZP kritizálja a Fideszt a megszorítások miatt, ugyanakkor mégis igazat adott a kritikáknak, hozzátéve: elfogadhatatlannak tartják, hogy a "Matolcsy-csomagok" konkrétumainak ismerete nélkül vitatkoznak a jövő évi adóváltozásokról.

A jobbikos Bertha Szilvia egyebek mellett amiatt kritizálta a kormányt, hogy gazdaságpolitikája miatt tovább növelte a szegénységet Magyarországon. Frakciótársa Nyikos László azt mondta, a 2013-as költségvetés "szétcsúszott" és emiatt most "nem láthatunk tisztán", vagyis továbbra is bizonytalan például a költségvetés adóügyek szempontjából fontos bevételi oldala.

Pleschinger Gyula nemzetgazdasági államtitkár válaszában megvédte az egykulcsos személyi jövedelemadót és a szuperbruttó kivezetését.

Az ülést vezető Balczó Zoltán lezárta az általános vitát, majd napirend utáni felszólalásában a fideszes Bartos Mónika olvasta fel előre megírt beszámolóját közelmúltban tett Madridi látogatásáról, amelyen az Országgyűlés magyar-spanyol baráti tagozat tagjaként vett részt.

Balczó Zoltán ezt követően lezárta a Ház ülését. A parlament jövő hétfőn, várhatóan háromnapos üléssel folytatja munkáját.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!