Magyarország

2012.10.02. 08:41

Nyerőgépek - OGY - Nemzetbiztonsági bizottság: nemzetbiztonsági kockázatokat rejt a szerencsejáték-ipar

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak - mondták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után.

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak - mondták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen meghallgatták a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóit. Szavai szerint ezek maximálisan alátámasztották a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott előzetes véleményeket. Kérdésre válaszolva hozzátette, "olyan körök működtetik ezeket a nyerőautomatákat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek".

Az ülés összehívását kezdeményező Mile Lajos (LMP) azt mondta az újságíróknak, hogy a szolgálatok vezetői a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felkészültek, és érdemi válaszokat adtak a kérdéseikre. A politikus egy felvetésre azt válaszolta, hogy a szerencsejáték-ipar mindig is "kicsikét ingoványos" terület volt. Szavai szerint a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.

Hangsúlyozta, ő azért kérte az ülés összehívását, mert képtelenségnek tartotta, hogy ha nemzetbiztonsági kockázatokról beszélnek, akkor az illetékes bizottság ne foglalkozzon a kérdéssel.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány; gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.

A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedden elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!