Magyarország

2012.10.19. 18:57

Bomba a Dunában - Mindenki hazatérhetett otthonába

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Kora délután hazatérhettek otthonukba azok az óbudaiak, akiknek a Dunában talált második világháborús bomba miatt kellett elhagyniuk lakásukat.

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Kora délután hazatérhettek otthonukba azok az óbudaiak, akiknek a Dunában talált második világháborús bomba miatt kellett elhagyniuk lakásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a bomba gyújtószerkezeteinek megsemmisítése után a rendőrség valamennyi helyszínen feloldotta a területlezárást, így minden lakó hazatérhetett.

Az óbudai önkormányzat azt is közölte, hogy mind a nyolcezer kitelepített hazamehetett. A közlemény idézte Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki példaértékűnek nevezte a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat összefogását, és köszönetet mondott a lakosság együttműködéséért.

Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba. A munkálatokat péntek reggel 8 órakor kezdték el, egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg.

A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni. Az érintettek nagy részének nem okozott gondot, hogy a kiürítés idejére megoldást találjon - tudatta az önkormányzat. Negyven embert az Aquincum Általános Iskolában, hat kismamát pedig az Arató Emil téri óvoda épületében helyeztek el. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába öt fekvő beteget szállítottak, további három idős emberről pedig a Szérűskerti idősek otthonában gondoskodtak.

A kerület jelezte: mindegyik befogadó intézményben meleg ebédet, ásványvizet és forró teát kaptak az ott tartózkodók.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!