Magyarország

2012.10.11. 19:53

A nyugdíjak és egyes szociális ellátások összege 1,6 százalékkal nő

Budapest, 2012. október 11., csütörtök (MTI) - November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.

Budapest, 2012. október 11., csütörtök (MTI) - November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.

A kormányrendelet értelmében a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj havi 77 480 forint összeghatárig folyósítható együtt. A 2012. január-október hónapokra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani - olvasható a rendeletben.

A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében hivatalból emelni kell az öregségi nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az özvegyi nyugdíjat, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadékát.

Az emelés megilleti a 2011. december 31-ét követő időponttól megállapított vagy folyósított saját jogú ellátásban részesülteket is, ha ezt az ellátását a januári emelésre jogosító ellátása helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátása megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapították meg. Továbbá a 2011. december 31-e után megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban vagy baleseti járadékban részesültet is, ha az ellátását a januári emelésre jogosító rehabilitációs járadékának, rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának vagy baleseti járadékának megszűnését követő naptól állapították meg.

A kormányrendelet értelmében emelni kell továbbá a 2011. december 31-ét követően megállapított özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást és baleseti hozzátartozói nyugellátást, ha a hozzátartozói nyugellátás kiszámításának alapja az elhunyt jogszerző 2012. január 1-jét megelőző időponttól megállapított saját jogú nyugellátása vagy korhatár előtti öregségi nyugdíja.

Ha egy ember egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást is kap, a járandóságokat külön-külön kell emelni. Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.

A Nyugdíjbiztosítási Alapnak a központi költségvetés megtéríti a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi, valamint a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadéka, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátások, és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadék emelésének fedezetét és a végrehajtás költségeit - olvasható a rendeletben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!