Magyarország

2012.09.02. 11:26

L. Simon: a közönség mondjon ítéletet a műalkotásokról

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - A kultúráért felelős államtitkár szerint a közönség és a szakma dolga, hogy ítéletet mondjon a művészi alkotásokról, nem szabad ugyanis, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot.

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - A kultúráért felelős államtitkár szerint a közönség és a szakma dolga, hogy ítéletet mondjon a művészi alkotásokról, nem szabad ugyanis, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot.A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a művészet és a politika viszonyát, közte A hatodik koporsó című Csurka István-drámát is - amelyet végül nem mutat be az Újszínház - firtató kérdésre L. Simon László hangsúlyozta: nem szabad, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot, nem ez a dolga ugyanis, de "ebből nem következik, hogy a politika mindig képes önkorlátozásra, sőt vannak olyan korszakok, amikor irányított művészet, irányított kultúra van, lásd a szocialista diktatúra időszaka". Ma Magyarországon egy demokratikusan gondolkodó politikusnak nagyon nagy felelőssége van az alaptörvényben is rögzített alkotói, művészi, gondolkodói szabadság feltételrendszerének garantálásában - emelte ki az államtitkár, kijelentve: egy élhető ország attól is élhető, hogy ha mindenki szabadon gondolkodhat, alkothat "addig a határig, amíg az alkotásával másoknak alkotmányos alapjogait nem sérti". 

Közölte: mindenkinek joga van kimondania a véleményét, kinyilvánítania esetleges nemtetszését egy darabról, egy könyvről vagy egy kiállításról. "Azt az egyet nem teheti meg, hogy betiltja" - nyomatékosította L. Simon László, példaként említve, hogy a Műcsarnok Mi a magyar? című kiállításával kapcsolatban - amely a nemzeti identitással kapcsolatos alapkérdésekre 52 kortárs képzőművész 150 munkáján keresztül keresi a válaszokat - több olyan levelet is kapott "magukat demokratának valló választópolgároktól", hogy zárassa be, tiltsa be a tárlatot. "Többeknek megírtam (...), hogy mi nem tiltunk be, mi nem zárunk be kiállításokat, még akkor sem, hogy ha a személyes ízlésemmel vagy a politikai, társadalmi, kulturális értékrendünkkel nem találkozik. Nem, nem ez a dolgunk" - mondta. "Mondjon a közönség ítéletet a műalkotásokról, és mondjon a kritikai élet, a szakmai közönség szakmai vagy akár a szakmai ítéleten túlmutató, akár politikai dimenziókat is felmutató ítéletet" - fogalmazott L. Simon László, hozzátéve, hogy ha a közönségnek nem tetszik valami, például egy előadás vagy egy kiállítás, akkor "bojkottálja" azt, ne vásároljon rá jegyet. "A szükségszerűen ránk köszöntött szabadságnak vannak ilyen következményei is" - zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!