Magyarország

2012.09.25. 18:36

IMF/EU-tárgyalások - MSZP: elfogadhatatlan a pénzkivonás a szociális rendszerből

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy pénzt vonjanak ki a szociális rendszerből, és hogy a kormány a jómódúak adókedvezménye helyett ismét a legszegényebbeknek járó támogatásokat csökkentse.

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy pénzt vonjanak ki a szociális rendszerből, és hogy a kormány a jómódúak adókedvezménye helyett ismét a legszegényebbeknek járó támogatásokat csökkentse.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségének tagja az MTI-nek nyilatkozva arra reagált, hogy a Magyar Nemzet keddi írása szerint a kormány hajlandó lenne megfontolni, hogy felső határt vezessenek be az egy embernek havonta kifizethető szociális támogatásoknál, és ez azon a múlt heti kormányülésen is szóba került, ahol a Nemzetközi Valutaalapnak írt válaszlevélről kaptak tájékoztatást a kabinettagok.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatások csökkentése "életveszélyes" lenne, a keresetpótló juttatásból és az álláskeresési segélyből ugyanis már most sem lehet megélni, és a 28.500 forintos minimálnyugdíj, valamint a 24.500 ezer forintos árvaellátás összege sem emelkedett az elmúlt két évben.

A rendszeres szociális segély maximális összege 42 ezer, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásé pedig 22.800 forint, ezek megalázóan kicsi összegek, ezekből sem lehet elvenni - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy rendszeres szociális segélyt egy családban csak valaki kaphat egyidejűleg.

Korózs Lajos nem lát lehetőséget a családi pótlék és az anyasági támogatások csökkentésére sem.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány ismét a legszegényebbek, a legnehezebben élők anyagi támogatásának szűkítését tervezi ahelyett, hogy a leggazdagabbak adókedvezményeit csökkentenék - jelentette ki, megjegyezve, ha gazdasági válság van, akkor nem szabad mérsékelni a szociális transzferek összegét.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn azt mondta, a szociális támogatások célzottabbá tételéről a kormány álláspontja, hogy először szeretne áttekintést kapni a területről, létrehozni azt a rendszert, amelyben világosan, "egy gombnyomásra" látható, hogy valaki akár az államtól, az önkormányzattól vagy más szervektől milyen támogatást kap.

Korózs Lajos ezzel kapcsolatban azt mondta: ez az államkincstárnál jelenleg is nyomon követhető.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!