Magyarország

2012.09.09. 14:00

A magyar dal napja - Zene gyerekeknek: Gryllus Vilmos a Kobuciban

Budapest, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Több, elsősorban gyerekeknek szóló koncert is tarkította a programokat vasárnap a magyar dal napján a fővárosban; Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes tagja az óbudai Kobuci Kertben szórakoztatta a legkisebbeket népszerű dalaival.

Budapest, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Több, elsősorban gyerekeknek szóló koncert is tarkította a programokat vasárnap a magyar dal napján a fővárosban; Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes tagja az óbudai Kobuci Kertben szórakoztatta a legkisebbeket népszerű dalaival."Vegyesen játszom ilyenkor saját kedvenceimet és a közönség, tehát elsősorban a gyerekek által elvárt számokat, kívánságra is nagyon szívesen előadok egy-egy dalt a mintegy százötven darabból álló repertoáromból. Előre nem szoktam különösebb tervet készíteni arról, mi szólaljon meg, a kicsik általában jól ismerik a számokat, és velem együtt éneklik a koncerteken" - fejtette ki Gryllus Vilmos vasárnap az MTI-nek. Mint elmondta, gyerekeknek szóló új lemezanyagon egyelőre nem dolgozik, bár az elmúlt időszakban elkészült egy-két friss szerzemény. "Egy olyan DVD-t szeretnék megvalósítani, amelyen csellóval kapcsolatos játékokat mutatok be, némi animációval. Ez már egy többéves terv, de a pénzt még nem sikerült megteremteni hozzá, bár a közreműködő rajzfilmstúdióval próbálkoztunk animációs filmpályázaton" - árulta el a gitáron és csellón, valamint több más hangszeren is játszó zenész. Gryllus Vilmos legutóbb 2009-ben jelentkezett gyerekeknek szóló albummal, a Dalok 4 című népdalfeldolgozás-lemezzel.

Az elmúlt húsz évben összesen hat teljes lemeznyi szólóanyagot készített a legfiatalabb korosztálynak, a váltakozva saját szerzeményeket és népdalfeldolgozásokat tartalmazó Dalok-sorozat mellett a szintén rendkívül népszerű Csigahéj (1995) magyar költők verseinek megzenésítését, az animációs filmmel kísért Maszkabál (2002) szintén saját dalokat tartalmazott. "Furcsa belegondolni, de idén húsz éve annak, hogy a gyerekeknek szóló első szólóanyagom, a Dalok 1 megjelent. A jubileum kapcsán nem tervezek semmit, végtére is nem régen, tavaly volt a 60. születésnapi koncertem, amelynek elég jól megadtuk a módját, többek között a Kaláka és Ferenczi György közreműködésével" - jegyezte meg Gryllus Vilmos. Mint felidézte, Levente Péterrel és Döbrentey Ildikóval közösen 1980-ban kezdték el a sikeressé vált gyerekműsorokat készíteni, és hármasban több lemezt is jegyeztek. "Úgy gondolom, talán nem nagyképűség kijelenteni, hogy ez a fajta muzsika nagy szerepet játszhat a gyerekek zenei nevelésében is. Sajnos, a hétközbeni iskolai és óvodai fellépések száma radikálisan megcsappant az elmúlt időben, nyilván az intézmények gazdasági helyzete miatt". 

Kitért arra, hogy a Kalákával úgy osztják meg a munkát, hogy a gyerekeknek szóló koncerteket ő szólóban adja, az 1969-ben alakult zenekar pedig nélküle, hármasban (Gryllus Dániel - fúvós hangszerek, citera, Radványi Balázs - mandolin, gitár, ukulele, brácsa, Becze Gábor - nagybőgő, gitár), a felnőtteknek szánt fellépéseken és a lemezfelvételeken viszont mind a négyen színpadon vannak. Így lesz ez vasárnap 17 órakor a budafoki borfesztiválon is. A Kaláka legutóbb Szabó Lőrinc megzenésített verseit jelentette meg a Hangzó Helikon- orozatban. Gryllus Vilmos megjegyezte, hogy a következő korongot jó lenne a közelgő Weöres Sándor-centenáriumhoz kapcsolódva kiadni, ez azonban sok mindentől függ, például a jogtulajdonostól is. Hozzátette: hosszú ideje terveznek egy József Attila-lemezt is a Kalákával. A magyar dal napján vasárnap a Kobuci Kertben Gryllus Vilmos mellett a Kolompos együttes is fellépett, a fővárosi gyerekprogramok sorában az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban a Makám együttes tartott interaktív családi programot, a Budapest Parkban pedig a Pa-dö-dő, az Alma és a Szamárfül adott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!