Magyarország

2012.08.14. 15:53

West Balkán-ügy - Szolgálatban elkövetett kötelességszegés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyészség

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya a West Balkán-ügyben.

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) - Szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya a West Balkán-ügyben.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő július elsején közölte az MTI-vel, hogy az ügyben feljelentést tett rendőrök ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt. Ezt azzal indokolta, hogy a tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérve, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek.

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője az MTI-nek kedden elmondta: az ügyészség hétfőn "szolgálatban kötelességszegés" bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

Jelenleg a nyomozás a kezdeti szakaszában van, ezért további érdemi információt az ügyészség a nyomozás érdekeire való tekintettel nem ad - tette hozzá.

A budapesti Nyugati téren lévő, West Balkán nevű - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre jelen, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság június végén kihirdetett elsőfokú ítéletében halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két év nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, Kecskés Tamást, az intézmény bérbeadóját, Csanádi József rendezvényszervezőt és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt. A szóbeli indoklásban a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő július elsején közölte az MTI-vel, hogy az ügyben feljelentést tett rendőrök ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója két nappal később az MTI-nek elmondta: nem várták meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését, hanem soron kívüli belső vizsgálatot rendeltek el. A telefonos bejelentés hangfelvételének vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a telefonügyeletes sem szakmai mulasztást, sem vétséget nem követett el. A hangfelvételt és szó szerinti leiratát csatolták a bizonyítékokhoz, és a bíróság az ítélet indoklásához is felhasználta - tette hozzá.

Morvai Krisztina feljelentését előbb a Legfőbb Ügyészség a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek továbbította, onnan pedig a Központi Nyomozó Főügyészséghez küldték tovább. Ugyanis, mint Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettes az MTI-nek elmondta, a feljelentésben foglaltak katonai bűncselekmény gyanúját vetik fel, az ilyen ügyek nyomozása pedig a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik.

A Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya július közepén Morvai Krisztina feljelentésével összefüggésben kiegészítést rendelt el, majd az erre adott 15 napos határidőt újabb 15 nappal meghosszabbították.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!