Magyarország

2012.08.06. 10:00

Seuso-kincs - Hír TV - Zelnik nem vonja kétségbe a magyar állam tulajdonjogát

Budapest, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - Zelnik István nem vonja kétségbe a magyar állam Seuso-kincsek fölötti tulajdonjogát, és Szőcs Géza volt kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy saját felelősségére megkísérli a kincsek hazahozatalát. A műgyűjtő erről a Hír TV Kontraszt című vasárnap esti műsorában beszélt.

Budapest, 2012. augusztus 5., vasárnap (MTI) - Zelnik István nem vonja kétségbe a magyar állam Seuso-kincsek fölötti tulajdonjogát, és Szőcs Géza volt kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy saját felelősségére megkísérli a kincsek hazahozatalát. A műgyűjtő erről a Hír TV Kontraszt című vasárnap esti műsorában beszélt.

Zelnik István az adásban megerősítette, hogy aláírt szerződése van a kincsek megvásárlásáról, arról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy tulajdonjogra vagy kezelési jogra vonatkozik-e a dokumentum. Mint mondta, a vételárról azért nem beszélhet, mert a szerződés szerint azt csak az aláíró felek hozzájárulásával tehetné. Arra azonban utalt, hogy a kincsek egykori árverési ára 40 millió angol font volt, az értékük eszerint több tízmilliárd forintra rúghat.

A kincsek hazahozatalával kapcsolatos jogi kérdéseket azzal vágta el, hogy nem az ő tiszte az ügy jogi részleteinek tisztázása. "Magyarországi illetékeseknek kell a megfelelő jogi formát megtalálniuk" - mondta.

Az interjúban ismét leszögezte, hogy célja a kincsek megvásárlása, hazahozatala, önálló múzeumban való elhelyezése, kutathatóvá tétele. Hozzáfűzte: magyar állampolgárként akarja a nemzeti vagyon részét képező kincseket 22 év után hazahozni.

Zelnik István hangsúlyozta: nem kérdőjelezi meg a magyar államnak a kincsek feletti tulajdonjogát, az ilyen hírek félreértelmezésen alapultak - tette hozzá. Kijelentette, hogy a kincsek Magyarországra hozatala a magyar állam segítségével történhet meg. A szerződésben is az szerepel - mondta -, hogy a leletegyüttest Magyarországra hozza, kiállítja és kutathatóvá teszi.

A gyűjtő felidézte: másfél évvel ezelőtt állapodott meg arról Szőcs Géza akkori kulturális államtitkárral, hogy megkísérli a Seuso-kincseket visszahozni az országba. A megegyezés szerint saját költségére és felelősségére kideríti a kincs tulajdonosainak kilétét és azt, hogyan hozható haza az értékes lelet. Ezután titkos tárgyalásokat folytatott a kincsek megvásárlásáról, és azokról rendszeresen tájékoztatta a magyar illetékeseket. Idén május 31-én aláírta a kincsek felének megvásárlásáról szóló szerződést. Megjegyezte, hogy a szerződésről a kormány is kapott másolatot.

A jelenlegi kulturális államtitkársággal nem vette fel a kapcsolatot - válaszolta a Hír TV műsorvezetőjének kérdésére.

A beszélgetésből nem derült ki, hogy kivel kötött szerződést a műkincsek megvásárlásáról. Kiemelte, hogy a Seuso-lelet a brit jog szerint piacképes.

A műsorvezető ezzel szemben a kincsekkel foglalkozó korábbi kormánybiztost idézte, aki azt állítja, hogy a kincsek nem piacképesek.

A római kori Seuso-kincs az egykori Pannoniából származik. Az ezüsttárgyakat vélhetőleg Polgárdi környékén illegálisan ásták ki, és valószínűleg közvetítők útján, a nyolcvanas években került a nyugat-európai műkincspiacra. A tizennégy ismert darabot 1980 és 1987 között vásárolta meg egy Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A magyar kormány 1991-ben bejelentette igényét a kincsre, de 1993-ban New Yorkban elvesztette az igény érvényesítésére indított pert.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!