Magyarország

2012.08.22. 16:52

Petícióban tiltakoznak roma szervezetek a romaellenes megnyilvánulások miatt

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - A szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozva a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat a belügyi tárca képviselőjének szerdán Budapesten.

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - A szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozva a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat a belügyi tárca képviselőjének szerdán Budapesten.

A roma csoportosulás azért gyűjtött aláírásokat, hogy az augusztusi devecseri, tiszaroffi és ceglédi "szélsőjobboldali provokáció és konfliktus, illetve az ahhoz kapcsolódó, tétlen rendőri magatartás ellen" tiltakozzon.

Setét Jenő, az Ide tartozunk! csoport vezetője a dokumentum átadása előtt a Belügyminisztérium épülete előtt újságíróknak azt mondta: a szólásszabadság nem egyenlő rasszista és fenyegető rigmusok skandálásával, a verbális és fizikai terrorizálással, a tüntetéshez való jog pedig mások otthonának megostromlásával, a fenyegető, garázda magatartással. Hozzátette: a kormányzó pártoknak és a demokratikus ellenzéknek "politikai kordont kell vonnia" a Jobbik köré, amely a kisebbségellenességre építve próbálja erősíteni táborát.

A Pintér Sándor belügyminiszternek címzett petícióban, amelyet Kertész Lóránt, a tárca romaügyi referense vett át, azt írták: "a Jobbik és segédcsapatai, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Gárda, a törvényen kívüliségét és tagjai büntetett előéletét hirdető Betyársereg újra megszállta a magyarországi települések utcáit, újra célba vette a cigány embereket és közösségeket".

Az aláírók az ellen is tiltakoznak, hogy a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb "háborús övezetekké változtassa", és bármilyen szerveződés "elbitorolja" a rendfenntartás kizárólagos rendőri feladatát.

"A szélsőjobb számos képviselőjének, szimpatizánsának céljai között szerepel egy etnikai vagy polgárháború kirobbantása, amint az tavasszal nyilvánosságra is került. Hogy sikerül-e nekik, az a kormány és az Ön felelőssége is, ezért javaslom, és mint állampolgár követelem, hogy haladéktalanul intézkedjen hasonló cselekmények, a szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében" - olvasható a belügyminiszternek címzett petícióban.

A szervezet arra vár választ a belügyminisztertől, indul-e vizsgálat és felelősségre vonás a devecseri „rendőrségi tétlenség” miatt, a kődobálókkal, a kordonbontókkal szemben, és uszítás, illetve gyűlöletbeszéd miatt. Arra is választ várnak, hogy milyen konkrét lépéseket kívánnak tenni a cigányellenes megmozdulások megfékezése érdekében.

A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között; a tüntetők megdobálták a romák házait.

Egy héttel később Tiszaroffon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai lakossági fórumot tartottak.

Cegléden múlt vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.

A Pest megyei város utcáiban összegyűltek akkor az MTI munkatársának azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt mondta: Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban. A dandártábornok közölte, a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás. Hozzáfűzte, a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell lefolytatni, nem konkrét személy ellen irányul; az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!