Magyarország

2012.08.03. 08:11

Nézőpont: Hová szülessen az a sok gyerek?

<em>Ha a társadalomban elfogadott az élettársi kapcsolat, akkor azt miért ne lehetne nálunk is legalizálni? Merthogy tudjuk, vannak párok, akik csak úgy összeköltöznek valamelyik szobában. És ez kellemetlen az ikerszobában élőknek.</em> <strong>Kovács Zsolt jegyzete.

Ha a társadalomban elfogadott az élettársi kapcsolat, akkor azt miért ne lehetne nálunk is legalizálni? Merthogy tudjuk, vannak párok, akik csak úgy összeköltöznek valamelyik szobában. És ez kellemetlen az ikerszobában élőknek. Kovács Zsolt jegyzete.

Különben is, itt a jövő értelmiségéről van szó, akik 20-23 éves létükre felelősen tudnak gondolkodni, dönteni életükről. Annyi kikötés van csupán, hogy az együttélés egész tanévre szóljon. Az előbbi néhány mondatban 27 évvel ezelőtti történetet foglaltam össze, akkor a nyíregyházi tanárképző főiskola diákbizottsági tagjaként javasoltuk, majd fogadtuk el, fogadtattuk el tanárainkkal a kollégiumban az élettársi viszonyt. És főiskola után a párok többsége összeházasodott. Tették, ami az érzelmeik, no meg a társadalmi elvárás szerint következett. Kicsit talán megmosolyogtató a történet ma, amikor nagyon kevesen házasodnak. Ilyet tavaly mintegy 34 ezer pár tett. És ha megnézzük a korukat, jellemzően inkább harminc körüliek. Azt, hogy miért hanyatlik a házasodási kedv és mi az oka a mind későbbi házasodásnak, egyre több szociológus, pszichológus kutatja. Drága a lakodalom, nincs lakás és munkahely, előbb a karrier és utána a család, nem tűrik a házasság kötöttségeit, elhúzódik a tanulási idő, jövőkép-nélküliség, felelősségvállalás hiánya, divat a szingli életmód, a mai harmincasok és negyvenesek szívesebben élik a húszasok életmódját, nem sütik a nőre a vénlány jelzőt, nincs gyermekvállalási kedv/kényszer – ki-ki ki tudja választani a számára elfogadható érvet vagy érveket.

Nem így a kormány! Amely mindenáron házasságba akarja hajtani a fiatalokat, lehetőleg még a harmadik x előtt, hogy legyen idő a kettőnél mindenképpen több gyermek szülésére, felnevelésére. Odáig ment a Tevékeny Időskor és a Nemzedékek Közötti Együttműködés Európai Éve égisze alatt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes államtitkársága meghirdeti „Hogyan őriztük meg…” című pályázatot a legalább 40 éve házas párok részére. A pályázóknak le kell írni, mennyire örömteli a házasság, milyen receptek vannak a súrlódások eredményes kezelésére. Díjak is vannak: más mellett 10-szer 100 ezer forint és 40-szer 40 ezer forint. Megjegyzem, nem tartom haszontalan kezdeményezésnek, mert valakik csak elolvassák ezeket a műveket, és ha tanul belőle egy hangyalábnyit, már nem volt hiábavaló. E pályázattól és a művek közreadásától biztosan nem jön meg a fiatalok házasodási kedve. De még attól sem, ha a házasságban élőket az élet legkülönbözőbb területein előnyök, kedvezmények – akár sokasága – illeti is meg. Egyszerűen eljárt az idő a régi értelemben vett házasság felett. Legalábbis a fiatalok körében. Az együttélést, a gyermekvállalást egyszerűbben, szabadabban is lehet intézni. Ha kell, gyorsan összeköltöznek, ha kell, gyorsan szétköltöznek. És közben teszik azt, ami kedvükre való. Ilyen a világ, gyors az életünk. Hogy is illeszkedne ebbe egy avítt, régimódi, túlhaladott, nehézkes, nagy tehetetlenségű intézmény! Erre meg kell érni. Ki előbb, ki később. Vagy a házasságnak kellene alkalmazkodni ehhez a világhoz? Ő már megtette – jó régen.

Egy azonban biztos: a családot nem pótolja semmi, és nagyon tud hiányozni, ha nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!