Magyarország

2012.08.12. 10:38

Lovagi játékok Várgesztesen

Tatabánya, 2012. augusztus 12., vasárnap (MTI) - A középkori lovagok világába kalauzolják az érdeklődőket augusztus 25-én a Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen a vár alatti réten rendezett lovagi fesztiválon.

Tatabánya, 2012. augusztus 12., vasárnap (MTI) - A középkori lovagok világába kalauzolják az érdeklődőket augusztus 25-én a Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen a vár alatti réten rendezett lovagi fesztiválon.A rendezvényt lovagi torna nyitja, majd középkori várak légifotóiból nyílik kiállítás, lesz íjászat, középkori tábor és népi játszótér. A látogatóknak a falu előtt jelöltek ki parkolóhelyet, innen kisvonattal, lovas kocsival, vagy autóbusszal közelíthetik meg a játékok helyszínét. Várgesztes a Vértes-hegység észak-nyugati csücskében, Tatabányától 17 kilométere található, közel 600 fős település. A falut valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el építeni a fölötte levő várral együtt.

Esterházy József 1693-ban szerezte meg Gesztes várát a hozzá tartozó településsel és uradalommal együtt. A törökdúlás következtében elpusztult települést 1730 táján Duna-melléki katolikus németekkel telepítették be, a falu elnevezése ekkor Pusztagesztes volt. A Gesztes név mellé a vár szó 1917-ben került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!