Magyarország

2012.08.20. 17:10

Látogatóközpontot avattak Szabolcs községben

Szabolcs, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) - A helyi nevezetességeket, a református templomot, a földvárat és a Mudrány-kúriát bemutató kulturális látogatóközpont létesült Szabolcson; az ünnepélyes avatást hétfőn tartották a Tisza-parti községben.

Szabolcs, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) - A helyi nevezetességeket, a református templomot, a földvárat és a Mudrány-kúriát bemutató kulturális látogatóközpont létesült Szabolcson; az ünnepélyes avatást hétfőn tartották a Tisza-parti községben.A földvár és a templom közvetlen szomszédságában felépített, több mint 300 négyzetméteres látogatóház célja, hogy a település történelmi nevezésségeit megismertesse a turistákkal és vendégekkel - mondta Veres Péter református lelkipásztor az eseményen az MTI-nek. Az ünnepi istentiszteleten, valamint az átadáson részt vett Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke, Karakó László, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője és Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

 A helyi gyülekezet mintegy 100 millió forintot fordított a látogatócentrum felépítésére, az összeg nagyobb részét az Észak-alföldi Regionális Operatív Program (ÉAOP) pályázatán nyerték el, a beruházáshoz szükséges önerőt pedig a református egyházkerület biztosította. A központban információs pontot, konferenciatermet, vizesblokkokat és egy kisebb boltot alakítottak ki a vendégek részére, akik a községben tett túrájuk során akár idegenvezetőt is kérhetnek. Veres Péter hozzátette: a tervek szerint a jövőben vendégház is létesül, amely a községbe látogató turistacsoportok, iskolások és családok kényelmét szolgálhatja majd. Szabolcs egyik legemblematikusabb épületének a Szabolcs vezér által alapított földvár számít. A vár mellett található az eredetileg István király által építtetett református templom; itt tartott Szent László király 1092. május 20-án egyházi zsinatot és törvényhozó országgyűlést az ország főpapjai és világi elöljárói jelenlétében.

Az imaházat eredetileg háromhajós templomként építették, az évszázadokon át folyó átalakítások után végül az 1970-es évek végén kapta vissza korhű formáját. A két nevezetességtől nem messze, ugyanabban az utcában található a Mudrány-kúria, melynek felújítása 2010-ben fejeződött be. A 18. század végén épített műemlék jellegű épület eredetileg egy helyi földbirtokos, Mudrány András lakóháza volt, helyiségeinek mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A kúriát 1978-ig református lelkészlakként használták, most a megyei múzeumok igazgatóságához tartozik. Jelenleg a 19. századi középpolgárság kultúráját és tárgyait bemutató kiállítást tekinthet meg benne a közönség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!